ОБЩЕСТВО ОБЩЕСТВО пожарна празник

Днес честваме Кръстовден! Честит празник огнеборци!

Днеgod-crossс имен ден имат всички, които носят имената Кръстьо, Кръстина, Кръстилена, Кръстена, Кръстана, Кристина, Кънчо и Ставри. Освен именниците, днес празнуват и всички български пожарникари.pojar

На днешната дата православната църква отбелязва „Въздвижение на Светя кръст Господен“. Поклонение на кръста Господен се извършва четири пъти годишно – на третата неделя от Великия пост /Кръстопоклонна/, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
Според поверието Света Елена, която е майка на император Константин Велики, се смята за ревностна християнка. Тя решава да отиде към светите места в Палестина и да намери гроба Господен. Въпреки че е бил затрупат два века по-рано, Елена го открива. Тя намира пещерата на гроба, както и три кръста. Единият от тях е Христовият и това се разбира, когато чрез докосване е възкресен наскоро починал човек. Част от животворящия кръст Елена изпраща на своя син в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.
След известно време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който е там и до ден-днешен. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година. За да могат всички хора да видят Светия кръст, епископът го повдига /въздвижва/ над главите им. Оттам идва и името на празника.
По традиция на днешния ден се пости. От Кръстовден може да се започне сеитбата на зимните житни култури. В някои райони в страната празникът се нарича гроздоберник.

Facebook Comments