ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ОБЩИНА ТРОЯН ТУРИЗЪМ

Становище на Община Троян във връзка с отвореното писмо “ЧАШАТА ПРЕЛЯ”

Във връзка с публикувано на сайта troyanexpress.com  http://troyanexpress.com/2017/05/26/%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F/на 26.05. 2017 Отворено писмо от хотелиери от курорта Чифлик,  от Община Троян изпратиха  тяхното становище:

КМЕТЪТ ПОКАНИ ХОТЕЛИЕРИТЕ ОТ ЧИФЛИК НА СРЕЩА

Община Троян е обезпокоена от разпространеното от четирима хотелиери, представящи се за Сдружение „Чифлик“ , писмо с груби нападки към Община Троян. Такова сдружение в правния мир няма. Не ни е известно хотелиерите и ресторантьорите от Чифлик да са упълномощавали лицата Такис Дреттакис, Емил Тунев, Искра Митева и  Григорий Костов да ги представляват. Държим да отбележим, че хотелите на трима от четиримата сумарно са внесли в общинския бюджет за 2016 г. 0,00 лв. туристически данък. Считаме, че този тон на общуване е неприемлив и води до нарушаване на туристическия имидж на курорта.

През последната година писания с подобен тон и сигнали на собственици на хотели от Чифлик спрямо техни колеги, поставиха нередности и проблеми при доставката на минерална вода до хотелите в центъра на вниманието на редица институции, доведе до снижаване на авторитета на хотелиерите и извади на дневен ред редица техни нарушения, извършвани във времето. Заедно с нарастването на риска от спиране на минералната вода, поради това, че довеждащите тръби за минерална вода са незаконни за част от хотелите, започна натиск към Община Троян за извършване на закононарушения с цел узаконяване на преноса на минерална вода към хотелите.  Странно е, че такъв натиск бе упражнен публично на заседание на Общински съвет от Председателя на комисията по туризъм Даниел Сираков, който би следвало да познава основни нормативни изисквания, касаещи  проблемите на туристическия бизнес в общината.

Още преди година кметът на Община Троян Донка Михайлова покани собствениците на среща, предупреди за възможни проблеми и предложи варианти за решение, води разговори с вицепремиера Томислав Дончев, с тогавашния министър на околната среда г-жа Евелина Василева, с Басейнова дирекция. Последва отказ за сътрудничество между Общината и хотели и нежелание да бъдат направени  инвестиции за решаване на проблеми, създадени от самите тях в последните 30 години.  

Заедно с това Община Троян приема за основателни част от предложенията за така нужното благоустрояване на курорта. Предлагали сме различни варианти за решение, примерно при учредяване на сдружение, то да изгради съоръжение за пренос на минералната вода между сондажа и хотелите, а Общината да финансира и изпълни дейностите по изграждане на пътната инфраструктура. Поемаме ангажимента да съдействаме за всички административни процедури. Считаме за несправедливо всички закононарушения трупани в рамките на близо 30 годините от някои, да бъдат отстранени само със средства от данъците на троянските граждани. Намираме за разумно предложението за приемане на Комплексна програма за развитие на курорта и сме готови да я разработим и изпълним в партньорство.

Кметът на Община Троян покани на среща хотелиерите в понеделник – 29.05. от 15,30 часа, с цел постигане на съгласие за решение проблемите в рамките на разумен и спокоен диалог.

Facebook Comments