ОБЩЕСТВО

Жителите на Априлци се срещнаха отново с Невена Коканова- галерия и видео

Пешка Ковачева и режисьора на филма

Снощи(12 август 2017) жители на Априлци отново се върнаха в 50 те години. Спомниха си за Невена Коканова – Венчето. Поводът бе 60 години от заснемането на филма “Среднощна среща” сниман през 1957 година в подножието на  връх Марагидик, в Острец,община Априлци.  Главната роля се изпълнява от младата Невена Коканова. Тя тогава е едва само на 18 години.  Заедно с

режисьора Никола Минчев, сценарист  Павел Вежинов, оператор  Емил Рашев. Те започват снимките в Априлци. Режисьора Николай Минчев сподели,че Острец го е познавал много добре. Обожавал го е и затова решава да снима филма там.  Били са много сплотен колектив и работата е вървяла .

Музиката във филма е композирана от Емил Георгиев. Филмът е заснет през 1957 година, но цензурата го спира и след многочислени художествени съвети, скандали и изрязани сцени е прожектиран за кратко в по-крайни киносалони.

Сюжетът:

След демобилизацията младият офицер Ивайло се връща в родното си село и се заема с ръководството на стопанството. В селото пристига по разпределение агрономът Боян. Той не се интересува от работата си тук и непрекъснато прави планове за връщане в столицата. Това не му пречи да ухажва младата лекарка Ана. В нея е влюбен и Ивайло. Неочаквано от София пристига приятелката на Боян.

Ще имате възможност да го гледате само тук.

Венчето(Така са казвали на Невена Коканова) е била приятелка с всички.  И така  е било до смъртта й. Със съпруга си Любомир Шарланджиев винаги са посещавали този  красив град , когато са имали свободно време

Проф.Живко Жечев и Пешка Ковачева
кмета на Априлци

Идеята на организаторите читалище СВЕТЛИНА и Община АПРИЛЦИ е не само да представят филма, но и да срещнат зрителите с някои от създателите му или с техните наследници

Априлчани споделиха лични и наследени спомени за случило се тук през 1957 г. “Вадиха” от бабините ракли атрибути, влезли в кадрите на филма, стари снимки…Установено е в коя къща е била „гримьорната“ на актьорите, къде са нощували  …
Внуци на някои от статистите споделят как техните баби с гордост са им разказвали, че са „играли“ във филм заедно с Невена Коканова!

Светослав Кукенски сподели спомени за Невена Коканова и показа снимки  Тогава е бил на 6 години. Венчето е спяла с него в една стая. И още пази  в  спомените си – една количка.

Никола Минчев разказа интересния факт, че още през 50те е довел първите френски къмпингуващи туристи в Острец.

Леля Лалка – пощаджийката разказа за личните телефонни разговори на екипа.

Росица Ножарова- снаха от 50 години си спомня как свекърва й е подарила  шал на актрисата.

А  Маргарита Колева сподели, че гримьорната е била в тях. Хората можеха много дълго да разказват

 

Но затаиха дъх когато започна филма и така до 70-та минута.

Присъстваха -Емил Рашев – син на оператора, проф. Божидар Манов – преподавател в НАТФИЗ, журналиста Георги Тошев – автор на биографична книга за Невена Коканова. Водещ  бе  доц. д-р Живко Жечев Трбваше да присъства и Павлина Жечева-Вежинова, но не успя да дойде. 

“. Най-ляво Павел Вежинов, с лице Иван Комитов, предполага се, че човекът в гръб е Никола Минчев. Благодарности на Павлина Делчева-Вежинова!

На снимките на “Среднощна среща

Facebook Comments