НАП ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ТРОЯН

Данъчни нарушения по време на панаира в Орешак

9 фирми са засечени в нарушение при извършените проверки на търговските обекти, по време на традиционния панаир с. Орешак.  В периода  от 12-и до 15-и август съвместна група инспектори от Ловешкия и Плевенския офис на НАП следяха за спазването на данъчно-осигурителното законодателство на панаира в с. Орешак. При контролните проверки са засечени  8 фирми да извършват дейност без да имат касов апарат и една- без да издава касови бележки за извършените продажби. На нарушителите веднага са  съставени актове за установяване на административни нарушения.   

Акцията е част от засиления контрол на търновската дирекция на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство при провеждане на масови обществени прояви като изложения, концерти, фестивали, панаири и други. От началото на лятото се проверяват обекти, работещи по време на масови прояви на открито. Календарът на културните и спортни събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите.

От ловешкия офис на НАП напомнят, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, допълват от НАП. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg

Радосвета Коева

Бележка на редактора

Свързахме се с Иван Чакъров , управител на Националното Изложение в Орешак  за изясняване  на проблема с данъчните нарушения. Той отговори,че ръководството на НИХЗИ Орешак е организатор на панаира, но не носи отговорност за неспазване на разпоредбите по Търговския закон! 

Facebook Comments