КУЛТУРА ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ОБЩИНА ТРОЯН празник фестивал читалища

Бургазлии и плевенчани грабнаха първите награди на Беклемето

Надежда Бурева, Весела Марешка, Снежана Шошкова с победителите от Бургас

Завърши и 24-тото издание на събор-надпяване Беклеме, 2017.  Перфектна организация, много певчески състави, прекрасно време и много усмивки. Така може да опишем  двата дена изпълнени с много музика и различни красиви носии. На журито, което бе в състав:Веселка Марешка(диригент на Дамски хор при НЧ”Наука-1870″) – председател, Надежда Бурева-преподавател по акордеон в същото читалище и Снежана Шошкова-музикален педагог в ДГ”8-ми март”в града, не беше изобщо лесно.

Участваха над 60 певчески състави от областите Варна, Бургас,Стара Загора, Габорово.От Самоков, Русе, Карлово. Представители на Ловешка област бяха от селата Радювене, Горан и .Дълбок Дол. Последните извоюваха бронз

Голямото разнообразие на жанрова музика бе причина да има по две 1,2 3 -награди. Както и да има извънредна награда за най добър акомпанимент, която отиде при Ангел Ненов от с.Дълго поле(Пловдивско)

Индивидуалните награди бяха за:

Никула Димитрова  от с.Завет(Бургаско), която великолепно може да свири на устна хармоника. Тя и нейната колежка от  дуо”Камчия” при НЧ”Христо Ботев и ПК” в сонгуларското село в Странджа. Тя изпълни две песни  на Магда Пушкарова-“Сестру Еленку”, Що не ме жениш”

Димитър Йонов=с.Дълго поле(Карлово)

Димитър Йонов – с.Дълго поле (Пловдив)

“Отдолу иде керванът” и “Мама на Стуян думаше”

Емил Гецов от  Плевен – песента “Трудна любов

Първата награда бе присъдена на:

1.Хор за Македонски песни при НЧ”Парашкев Петков” Плевен. Те посвещават тази си награда на 130 години от МАКЕДОНСКО ДРУЖЕСТВО в Плевен.Носиите им с от 150 години. С такава носия я пяла и Любка Рондова.

Група за стари градски песни”Морски бриз” при НЧ”Любен Каравелов 1940″ в Бургас

Втора награда отиде при

Певческа група”Здравец” при НЧ”Христо Ботев” и  пенсионерски клуб в сонгуларското село Завет, обл.Бургас

Група за обработен фолклор”Златна есен” с.Приселци, община Аврен

Бронзови медалисти станаха:

ВГ”Дълбокдолско ехо”  при клуба на пенсионера в с.Дълбок дол(община Троян) и Група за автентичен фолклор “Игра на песен” от русенското село Борисово

 

Можем само да поздравим организаторите  за стройната организация, която имаше по време на събора. Озвучаването бе дело на Калин Димитров, който не допусна фалове. Комендант на  фестивала бе Павлин Минков. Другите организатори  се грижеха  за комфорта на всички гости, участници , жури, по време на  надпяването в Беклемето.

И като потвърждение на думите ще  кажа един факт. Те получиха прекрасна пита и житен сноп за берекет. И да се знае,че от хляба по-голямо няма.

А от мен едно голямо БЛАГОДАРЯ към всички, които ми  се довериха към отразяването на това важно за Троян събитие- Община Троян, Културен клуб на пенсионера в града, Общинския съвет на пенсионерите с временно изпълняващ дейността  Павлин Боевски.

НА ДОБЪР ЧАС  И ДО НОВО СРЕЩИ НА ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НАДПЯВАНЕ НА ПЕНСИОНЕРСКИТЕ СЪСТАВИ В КУРОРТА  БЕКЛЕМЕТО 2018 година

 

 

 

 

 

Facebook Comments