ОБРАЗОВАНИЕ ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ОБЩИНА ТРОЯН СУ "Климент Охридски"

Възпитаник на СУ”Климент Охридски”и каратист от “Атнес”Троян с президентско отличие

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи 15-ите президентски отличия „Джон Атанасов“ на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. 

Сред тях  е троянецът Минко Гечев -магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, достоен последовател на своя  дядо и съименник Минко Гечев.. Внукът му  е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“.  Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина са създаденият от него Codelyzer – инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е основател и на SofiaJS – българската общност на JavaScript разработчици.

Кой е Минко Гечев?

На 12 февруари 2009   Минко Гечев от 12.в клас от СУ”КЛимент Охридски”Троян (На снимката – шефът на КТИ „Оптиспринт” Стелиян Чавдаров връчва наградата) е награден с 200 лв. Той е един от шестте изявени троянски ученици , за които общински съветници отделят от собствените си заплати за да поощрят  младите хора. Минко е откроен заради много добрите си резултати, показани през миналата учебна година на заключителния етап от Националната олимпиада по информационни технологии. Той в бил 7-ми в категорията Web приложения, 12-ти на теста и 16-ти в генералното класиране.

Превел своя сайт „Метеори и метеорити” на чудесен английски език. Негов ръководител е  бил  популярния Свилен Димитров, който тогава е  спечелил проект за 600 лева по национална програма „С грижа за всяко дете” именно благодарение на резултатите от националната олимпиада.

Минко е бил изявен каратист от Атнес Троян. Участвал в мъжкия състав на отбора..Минко Гечев – тренира при Госей Ямагучи в САЩ. Има много победи на татамито.  Също така е бил член на ученическия съвет през 2008/2009

 

 

 

Другите наградени са: Д-р Васил Денчев – доктор по компютърните науки и главен архитект на квантов софтуер в Google е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2017 година.

Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р Кристина Капанова – доктор по информатика и компютърни науки, асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Д-р Станислав Харизанов е вторият носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“.

Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за постигане на високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали.

За 2017г. носителите на грамоти “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговия преподавател Антон Шиков от Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговия преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

източници и снимки:
Фейсбукстраницата на Президентът Румен Радев

http://www.svetikliment.com/

АТНЕС Троян

Facebook Comments