КУЛТУРА ОБЩЕСТВО

Почина доайена на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” Стефан Сотиров

Стефан Сотиров(в средата) в” СТаропланински легенди”

Стефан Сотиров – актьорът, доайен на Драматично-куклен театър “Васил Друмев”, почетен гражданин на Шумен, любимец на публиката с над 200 роли, почина на 81 г. Тъжната вест съобщиха от шуменския театър във вторник

Стефан Сотиров е родом от ловешкото село Йоглав.Той е играл дълги години в Ловеч, като дори от 1972 до 1977 е бил директор на Ловешкият театър.Първата постановка, която играе на ловешка сцена е “Женитба” на Гогол. Тогава постановката е изиграна в читалището, тъй като по това време театърът е в основен ремонт поради пожар. От над 200 роли, половината Стефан Сотиров е изиграл на шуменска сцена, където излиза за първи път през 1977 г. Публика го гледа и в последните заглавия на ДКТ „Васли Друмев“: „Д-р“, „Към пропаст“, „Старопланински легенди“, „Едно на лице и две наопаки“. Неговият моноспектакъл „Изповед на греховната любов на Зографа Захарий“ имаше уникален 23-годишен живот.

Стефан Сотиров е създател на Театралната студиа към шуменския театър. Като преподавател и неин ръководител е подготвил много млади таланти. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – първа, втора и трета степен, два пъти носител на награди от национални театрални фестивали, два пъти носител на Наградата на община Шумен, носител на Златна значка на Съюза на артистите в България, почетен гражданин на Шумен.

На 8 юли 2016 Стефан Сотиров и колегите му от Шуменския театър гостуваха в Орешак.Там представиха спектакъла”Старопланински Легенди. ” Ето и кадрите от спектакъла

https://troyanat.blogspot.bg/2016/07/blog-post_81.html

„За нас беше чест, че бяхме заедно на сцената с теб, Стефане! Поклон и аплодисменти! Светлина в пътя ти!“, написаха от екипа на ДКТ „Васил Друмев“. От там съобщават, че опелото ще се състои на 22 ноември от 10,30 часа във храм „Света Петка“ във Варна. По същото време от 10,30 часа във фоайето на ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен приятели, колеги и обществеността на града ще могат да засвидетелстват почит и уважение към големия Стефан Сотиров.

по материали на:ТРУД

Троян -ДНЕС И УТРЕ

Facebook Comments