КУЛТУРА ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ТРОЯН

ТРОЯНЦИ, ВИЕ БЯХТЕ ДОСТОЙНИ ЗА СВОБОДАТА СИ!-галерия и видео от цялото събитие

Паметникът в село Балканец

Седмица след началото на Новата 2018 започнаха и тържествата по случай 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

Гостите

Първата инициатива на общината, с подкрепата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и самите граждани на града, беше отбелязването на 140-годишнината от преминаването на Троянския проход от войските на ген. Карцов по време на Руско-турската освободителна война.
За пръв път в историята на общината и града бе пресъздадена жива картина през 1958 година. След60 години отново  се пресъздават  събитията от освобождаването на града – инициативата беше на НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци–Троян–Севлиево), които се подготвиха заедно с приятелите и съмишлениците си от Плевен.

Ген.Карцов-в ролята – Венелин Йорданов-Хъша

В ролята на руския генерал Карцов бе актьорът Венелин Йорданов – Хъша. Участие взеха и танцьори от ФА „Траяна“ в града. Великолепната възстановка бе аплодирана от всички присъстващи.
На събитието присъстваха и народният представител д-р Валентина Александрова, заместник-областният управител на Ловеч Илиян Тодоров, кметът на общината Донка Михайлова и нейният заместник Ангел Ангелов и общински съветници.
Троянци се преклониха пред паметта на руските войни и на троянците, борили се редом с тях. Цветя и венци пред паметниците на ген. Карцов в Троян и в село Балканец, както и на Карцовия бук на Беклемето, бяха поднесени от община Троян; от обществени институции; от политически организации; от училища в града.
Да си припомним думите на ген. Карцов пред свободен Троян: „Троянци, помнете, че свободата не ви е дадена даром! Троянци, Вие бяхте достойни за свободата си! Нека Троян извоюва своето освобождение! Да пребъде! За победата – УРА!“

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в 7 януари 2018 г.

 


В Балканец

Facebook Comments