ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ТРОЯН РЕЛИГИЯ

ВОЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО В ТРОЯН!

По традиция, много християни се събраха в троянската  църква”Св.Петка”, за да присъстват на Пасхално богослужение за Възкресение Христово.

Към 23 .50 часа  пристигна и Благодатния огън. и в Троян. Миряните си запалиха свещичките с огънят , който дава новото начало.

В 24 часа отец Марин Божков прочете псхалния поздрав на Негово преосвещенство Неофит и  възвести Възкресение Христово.

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства, като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Иисус Христос, донесе в нашия свят със Своето божествено въчовечаване, които благовести на света със Своето учение и които утвърди чрез извършеното на Кръста наше изкупление и спасение.

Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерян, която се нарича още Второ Възкресения. На него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

А на третият ден от Възкресението ловешкия владика Гавриил ще отслужи литургия в троянския храм

Екипът на Троян Експрес пожелава на всички свои читатели здраве, щастие и благополучие

Снимка на публикацията: Стилян Георгиев Стойков

 

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в 7 април 2018 г.

Facebook Comments