КУЛТУРА ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ТРОЯН Реклама

Споделеното кафе е най-сладко!

Какво е за нас кафето?
То е от онези малки неща, които с вкуса и аромата си допълват нашето ежедневие.

Най-важното допълнение към чаша кафе е приятната компания. Сутрин – споделена с любимия човек, по обяд в приятната атмосфера на работна среща, следобед – на кафе с приятели .
Нека всички пием кафето си в приятна компания така както го предпочитаме.

Сега ще Ви разкажа защо кафето ми стана още по-любима напитка. Разказвам и отивам в  CAFE AMI В ТРОЯН – ВАШЕТО КАФЕ.

Ако искате елате там.  Ти, и ти.  Aми всички идвайте там защото споделеното кафе е най-сладко

Та чуйте моят разказ.

На 16 юли България бе посетена от   световният бариста шампион Фабио Доти.  Посети и Троян.  Той пристигна по покана на българския представител на кафе Agust и ще показа специална напитка, базирана на кафе, разработена от него.

Марика-собственичката на Cafe Ami с интерес наблюдава как се изработва кафето

Троянци имаха удоволствието да се срещнат с изкуството на Фабио Дотти в Троян  на 18.07 2018 от 16.00часа  в CAFE AMI. Бяха се събрали ценители на кафето. Тук той разказа за себе си.

Кафето специално подготвено за България

Фабио Доти е роден в Бреша, Италия, на 17 февруари 1996 година. Започва работа в ресторант като сервитьор веднага щом навършва на 18 години и след само 5 месеца е повишен в управител.След това преминава през множество курсове за барман 

и постепенно започва да си сътрудничи с различни големи ресторанти в града, за да натрупа възможно най- много опит.  След година открива света на кафето, където се оказва, че се крие и истинската му страст. Записва се на обучение в AICAF—Accademia Italiana Maestri del Caffè, което продължава цели 10 месеца. Той развива своите умения с помощта на президента на Академията, който вижда големия му талант. След успешното завършване на обучението решава да стане инструктор. Преминава курс в Ломбардия и става главен бариста в “Pasticceria Veneto di Iginio Massari”. Там работи една година и след това получава предложение от Agust, което веднага приема. Разказ как се е преборил за световната титла на Националния институт .Фабио  сподели с българските кафе-ентусиасти тънкостите в бариста изкуството, които  му донесоха и световната титла. Демонстрира и как се прави вълшебната напитката, по негова рецепта и съдържа специален сорт кафе, малко алкохол и невероятен аромат на панетоне. Разбира се, тайната е в приготвянето, сподели Фабио .

Espresso Italiano, с какво се занимава в момента в Agust и каква е италианската кафе култура, която става все по-популярна и у нас.?Много зависи и от марката  кафе. Agust е италианска марка кафе с история. Компанията е основана от Аугусто и Мариароса Корсини, които отварят първия си магазин за кафе през 1956 година. 

На пакетите кафе, които продават, пишело: “Най-малката пекарна, най-хубавото кафе”. Днес, над 60 години по-късно, компанията все още се управлява от семейство Корсини и не спира да се развива.

В Троян Фабио Доти   сподели своята страст и да предаде наученото за кафето на българските баристи.

КАКВО ОЗНАЧАВА БАРИСТА?

Последните години все повече чуваме за професията бариста, която от буквален превод от италиaнски означава барман. Като изключим буквалното значение, тази дума означава много. Сега ще ви разкажа какво точно трябва да притежава един човек, за да можем да го наречем бариста.
Малко история
Думата бариста главно се е използвала в Италия. Историята показва, че още в началото на 20 век във всички барове в Италия е имало еспресо машина, логично всеки един барман е и бариста. В началото на 90-те в САЩ и Европа се регистрират първите асоциации за specialty кафе. Поради причината, че колкото и да е добра продукцията на кафе-фермите, ако няма кой да я приготви правилно, ефекта ще е нулев. Идва нужда от дума, която да обозначава, че човекът който приготвя кафето има специални познания.
 
През 1994г. е регистрирана първата гилдия на баристи в САЩ. Голямо влияние за навлизане на думата имат и кафе брандовете, които по този начин наблягат на посланието, че тяхното кафе е специално и трябва да се приготви от професионалист.

 

В началото, професията бариста се дефинира като човек, който приготвя еспресо напитки, но след навлизането и на други методи за приготвяне на кафе, става нарицателно за човек, който знае всичко за кафето и може да го приготвя по различни начини.
Какво точно знае?
Пример: В направата на едно еспресо има шест последователни стъпки. Ако забравиш или объркаш едната, резултатът ще е същият, както ако си сгрешил всичките – еспресото е лошо.
Бариста трябва да има уменията да приготви всяка една кафе напитка, знания за кафето, с което работи, отношение към кафето като висококачествен продукт. В последните години започва да се изискват знания и за обработката след бране на реколтите, начина на доставяне, регионите, в които се произвежда, профилите му на изпичане, и не на последно място, начинът, по който да се предлага на клиента.
Градската култура и бариста.
Още със създаването на първите кофи шопове или така наречените в Европа кафенета през 17 век, клиентите са били хора от буржоазията и интелектуалци. Тогава кафето се е смятало за бутиков продукт. През 60-те години в Европа и САЩ е имало бум в отварянето на кафенета от хора от хипи културата. Дори основателите на Starbuck’s са се представяли като хипита. Още в зародиша си на професия, през 90-те, се е работила от млади модерни хора от гръндж средите. С навлизането на така наречената хипстърска култура, голяма част от баристите се определят като хипстъри.
Хипстър (на английски: hipster) е термин, който дефинира съвременното схващане за субкултура, съставена от индивиди със средна възраст от 18 до 45 години, които често принадлежат към средната класа, различават се с независим начин на мислене, антиконформисти по поведение, деятели на контракултурата, почитатели на съвременното изкуство, почитатели на локалната инди рок музика.

Фабио  проведе бариста обучение Caffetteria di Gioia в София, на което демонстрира най-важните умения, които трябва да има всеки бариста. 

И така разказах Ви за кафето. Сега отивам да вкуся вълшебната на питка. Познайте къде?  Ами….в  CAFE AMI В ТРОЯН – ВАШЕТО КАФЕ

 

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Сряда, 18 юли 2018 г.

 

 
Facebook Comments

Вашият коментар