ОБЩИНА ТРОЯН СПОРТ

СТРАХОТНА СИ, ЦВЕТИ!

В гр. Орел, Русия се проведе първото Световно първенство по самбо за ученици които не са от спортни училища и академии. От България представителите бяха  осем ученици(по информация на СУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”) Цветелина Маринова, Ивелин Танковски, Ива Цветомирова Иванова от СУ“Васил Левски“ Троян.  Учител – треньор бе доказалия се троянски спортен педагог Николай Матев, който е преподавател  и в самото училище. Всички разходи са поети от Министерството на Науката и Образованието, се казва още в училищния сайт

250 млади самбо борци от 25 страни по света дойдоха на турнира, който се проведе от 22 до 26 август в Орел. Спортистите се състезаваха за награди в 10 категории. Грандиозното откриване на шампионата се проведе на 23 август в туристическия многофункционален комплекс “GRINN”.

Цветелина Маринова в категория 65кг при кадетките стана първата световна шампионка от такъв форум. Тя е и  единствената българка, стъпила на най високото стъпало на почетната стълбичка на шампионата в Русия. като показа своята класа в този спорт.  

Ивелин Танковски, Ива Цветомирова Иванова извоюваха бронзовите медали, съобщава Матев

Шампионата се провежда под егидата на Международната федерация по спорт в училищата (ISF) и с подкрепата на Министерството на спорта на Руската федерация. Организаторът на турнира беше държавната спортна и спортна асоциация “Младежта на Русия” и Министерството на Образованието и науката  в България.

От името на  Президентът на Русия Владимир Путин бе прочетен поздравителен адрес към участниците в шампионата.

Не случайно  състезанието се провежда в Русия. Русия е родното място на самбо : това е единственият спорт в света, където руският език е признат за официален език на международната комуникация. През 2018 г.  това бойно изкуство  празнува своята 80-та годишнина. Този спорт е  особено полезен за децата и тийнейджърите, защото формира съпротива, издръжливост и твърдост на характера, а стремежът да надделее над врага насърчава навика да печели не само в спорта, но и в живота.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МЕДАЛИСТИ И ТРЕНЬОРЪТ ИМ!

източници:

https://www.balkans.kp.ru/daily/26872/3915172/

СУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

Facebook Comments