КУЛТУРА ОБЩЕСТВО ОБЩИНА ТРОЯН

ХОРИЗОНТИТЕ НА МАРКО ТАБАКОВ

Цветан Донковски поздравява Марко Табаков

Изложбата „Мистични хоризонти” на родения през 1943 г. художник Марко Табаков бе  открита тази вечер, 11 септември, в създадената от него троянска галерия „Серякова къща“. Табаков е един от учредителите

на Дружеството на троянските художници, направил е галерията, когато в началото на демократичните промени временно изпълнява длъжността кмет.

Две величия – Николай Йовков и Марко Табаков

Интересен факт в творческата му биография е, че през 1970 г. създава заедно с Христо Йонков, Стоян Врацов и Тодор Сираков групата „Каро”. Двете изложби на „Каро” през 1971 и 1973 г. са се състояли в бащината къща на Табаков. На изложбите са гостували известни художници като Румен Гашаров и Атанас Пацев. Групата просъществува до 1974 г. и се смята за събитие рядкост в художествения живот в България по онова време.

Заместник – кмет Розалина Русенова поднася дар от името на Общината на художника

Първата му самостоятелна изложба е през 1984 г. в родния град, после – в планетариума в Смолян, във варненската галерия „Прибой“, в Севлиево (1993 г.), в Руския културен център в София под наименованието „Звезден код 3“ (2000 г.) и др.
Творби на Марко Табаков са собственост на планетариума в Смолян, обсерваторията в Кърджали, Руския културен център, Художествената галерия в Севлиево, галерия „Прибой” във Варна, Музея на занаятите в Троян, СУ „Св. Климент Охридски” в Троян и Природо-математическата гимназия в Ловеч. Негови картини са репродуцирани в наши и чужди списания.

Поздравления към художника  поднесоха заместник – кметът на Община Троян Розалина Русенова, Цветан Донковски, председател на съюза на художниците в Троян и много приятели .
Тази изложба е по идея на внучката на Марко Табаков, Надя, която е помогнала и финансово. Табаков благодари на всички присъстващи и пожела да гледат към светлината.
 

Facebook Comments

Вашият коментар