Донка Михайлова "ОТКАЗВАМ ДА ГО ПРИЕМА"

По п%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%bc-11111овод статията bsp-442

Йорданка Фандъкова: София има гарантиран 1 млрд. лв. за новия програмен период

Кметът на Община Троян написа  на стената си във Фейсбук

„Радвам се, че столицата ни има гарантиран милиард. Столицата ни го заслужава! Но се тревожа от това, че вече 25 години в България се води политика на задълбочаване на регионалните различия. И като че ли никой в управлението на държавата ни не се тревожи от това. Закриват се болниците в малките населени места, без да е осигурена адекватна спешна и доболнична помощ за хората там. Закриват се училищата в малките градове и села. Детските градини също. Някои мислят да закриват и малките общини. Ограничава се транспортният достъп до малките населени места. АПИ не ремонтира републиканската пътна мрежа до там. Не разбирам това. Отказвам да го приемам. Някой може ли да ми обясни защо от следващата година осмият клас няма да бъде в началната степен на образование. Защо никой не каже колко селски училища ще се закрият след тази промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. И колко села ще бъдат обречени на безперспективност. След 25 години на битка за защита на тези училища в Троян от кметове от различни политически сили и вложени много средства на троянските данъкоплатци, стои въпросът за бъдещето на 5 училища. Не искам да ги зария аз. Не разбирам защо се води последователна политика България да се концентрира в 5-6 големи града и най-вече в един. Намирам, че това е историческа вина, която ще носим пред поколенията след нас.“

Аз също задълбочено прочетох изказването на г-жа Фандъкова. Винаги съм се удивлявала от умението й да управлява. Може си жената. Преди няколко дена бях в София по работа. Лудница  пълна. Баш софиянците ги няма вече. Пълно е с хора от провинцията. Оказва се, че  няма места в детските градини. Много майки не могат  да започнат да работят , защото няма кой да гледа децата им. Но  там  няма спокойствието на малките градове. На уюта . Цената  на  това спокойствие е голяма. Затварят се детски градини, лечебни заведения, училища и т.н.

Аз също задавам въпросът – КОЙ ЩЕ ПОМИСЛИ  ЗА МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ? Спомнете си за петицията, която бях пуснала  – до г-жа Павлова – за разбитите пътища из Троянска община, които са задължение на държавата.  И какво се получи. „Помогни си  сам, че и Господ да ти помогне „. Общинският съвет гласува пари за да си оправим ние пътя до Ливадето. Е, не си кривя душата. Чак тогава АПИ помогнаха. Но останаха други  пътища. И много други проблеми свързани с провинцията. И тук отново  достигам до мрачната истина, че младежите  ще бягат към столицата. И не случайно …Пак ли трябва да прилагаме „Женски (Донкините)  хитринки“  за решаване  на проблемите на малкия град?

Руслана Попсавова

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button