Донка Михайлова:" Все повече ще забелязвате Троян"

kangoodscf1171Днес започна Четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт, на тема „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“.   На пресконференцията пред журналисти  се изказаха Ирина Найденова, Даниела Стоева,Симеон Идакиев, Стела Филипова

Троян се превърkangooDSCF1174.JPGна в предпочитано място за сватби. Това каза кмета Донка Михайлова по време на четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт в града. Доста двойки използват за почивка троянските спа хотели, както и посещават любимия за сключване на граждански брак манастир-Троянският. Най-много обвързани идвали да се женят от София, от големите градове и от по-малките населени места около община Троян. Напоследък имало и доста двойки от смесени бракове, които желаели да сключат брак сред природата и с ритуали, свързани с традиционни занаяти, каза кметицата на Троян. Такива граждански церемонии вече са правени близо до манастирите. През 2015 г. в общината има ръст от 26% на туристите спрямо 2014 г. Троян развива планински и пешеходен туризъм, културен, спа и сватбен туризъм.Също  така  сподели че,„Българските общини са силно обезпокоени от сивия сектор в хотелиерството“, каза още Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България. Общините са поискали и промени в закона за изсветляване на нощувките, което ще помогне на общините да натрупат финансов ресурс и да създадат по-качествен туристически продукт.

Отчете се и  увеличение с повече от 15% на туристите в България до септември тази година спрямо 2015 г.В момента данните на НСИ делят посещенията само на туристически и бизнес пътувания. Туроператорите препоръчват обаче статистиката да се води по вид туризъм. Не е ясно например какви са резултатите от културния и от спа туризма по отделно, съобщи „24 часа“.

Факт е че,„Ръстът на посетителите в България изпреварва ръста на приходите, а тази тенденция трябва да бъде обърната“, допълни зам.-председателят на УС на АБТТА Ирина Найденова. Тя припомни, че от дълги години поставя въпроса за изсветляването на нощувките в хотелите. Освен електронният регистър за нощувките, който ще заработи догодина, туроператорите препоръчват МВР, общините и инспекторатите да правят проверки срещу сивия бизнес и някои хотелиери. Туроператорите в страната са изцяло в светлия бизнес – при тях плащанията са главно с банкови карти, казаха специалистите.

Симеон Идакиев изрази възхищението си от Троян.

След обяд в „Троян Плаза“ започна същинската част. С презентации по общини . Ще има и така нареченото договаряне  между  тях.  А последния ден гости  ще имат  удоволствието да разгледат Троянска община

ВИДЕОМАТЕРИЛИ от цялата пресконференция може  да  видите ТУК
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=videoseries?list=PLYp-42j5LxUj7ce52vJuCuA7IX3jzAnMb]

Related Articles

Back to top button