МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2016

    vreme11МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2016! Времето през месец Декември 2016 вече се смята за типичен зимен месец.Тази година Декември 2016 ще ни зарадва не само с прилично количество сняг

Тази година Декември 2016 ще ни зарадва не само с прилично количество сняг, но и със слънчево, макар и студено време. Според нашата прогноза за времето през Декември 2016 година очакваните температури ще варират между -6 и 14 градуса като средните ще са между -3 и 4 градуса. През Декември 2016 можем да очакваме повече сняг по високите част, повишена облачност и условия за превалявания от сняг и температури обичайни за сезона. Предвид предходно хладните месеци, според прогнозата за времето през Декември 2016 се очакват обилни снеговалежи, а на места и навявания от сняг. Времето през Декември месец 2016 ще е идеална за любителите на зимните спортове. Снежната покривка по родните зимни курорти ще е задоволителна за всички видове зимен спорт.
В зимните курорти като Боровец, Пампорово и Банско, температурите ще варират между -10 до -12 градуса. Около празниците са възможни и чувствителни понижавания на температурите – около -13 до -14 градуса, като най-силно ще се усети в северната част на страната и Предбалкана. По високите части ще се образува поне 15-20 см. снежна покривка, а зимните курорти ще предлагат отлични условия за ски. Обичайно валежите през месец Декември 2016 ще са оскъдни, като в началото на месеца ще преобладава дъжд, който постепенно ще преминава в сняг. Валежите през декември 2016 традиционни за равнините ще са около 40-70 литра на квадратен метър, а в низините около 50-80 литра на квадратен метър. Тази година се очаква леко повишение на валежите предвид хладните летни месеци и предходните. В планинските области също може да има повишени превалявания от сняг като количеството валежи ще бъде около 130-140 литра на квадратен метър.

Студените ветрове идващи от морето ще направят доста неприятен престоя на туристите в Бургас и Варна, заради допълнително понижаване на температурите там и те ще бъдат между -4 и -8 градуса. В северозападната част от страната и тракийската низина, обичайно температурите ще бъдат около -2 -5, а в югоизточните около –3 до -2 градуса.

За съжаление като зимен месец декември 2016 няма да имаме възможност да се радваме много на слънчевото време. Между 4 и 6 ще бъдат дните със слънце, като температурите ще са под нулата. Дните с мъгли и облаци ще са около 10 – 13, а дните с превалявания между 6 и 10.

В по-голямата част от страната през първата половина на месец Декември 2016, температурите ще останат със стойности близки до обичайните или малко по-високи през първите дни на декември 2016. Но през втората половина на месец декември 2016 се очаква чувствително захлаждане и сняг. В София температурата ще бъде между -5 и -3 градуса, в Пловдив около -1 до 4, а в северните части като Русе и Видин, термометрите ще показват между -10 и -4 градуса.

През втората половина на месец Декември 2016 се очаква превалявания от дъжд и сняг, както и възможни поледици. Времето заКоледа 2016 и Нова година 2017 се предвиждат по-обилни снеговалежи, но все пак и там можем да се надяваме и на слънчеви дни.
Такава е прогнозата на метеоролозите и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН –
Весело изкарване на Коледните и Новогодишните празници!!

prognozata-vremeto.blogspot.com/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button