Силно земетресение с магнитуд 6,6 разтърси Централна и Южна Италия. Няма данни за пострадали българи засега

zemetrysСилно земетресение с магнитуд 6,6 разтърси Централна и Южна Италия.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център определи магнитуд от 6,6 или 6,5 с епицентър на 132 километра североизточно от Рим и на 67 километра източно от Перуджа, близо до епицентъра на трусовете миналата седмица.

Манастирът „Сан Бенедето“ в град Норча, провинция Перуджа, е разрушен след силното земетресение, което разтърси района тази сутрин.

Италианската Гражданска защита съобщава за множество рухнали и повредени сгради в Централна Италия. Аварийните служби проверяват дали има загинали и пострадали под развалините.

Трусът от неделя е най-силният след този от 24 август, когато бяха разрушени няколко градчета и селца в Централна Италия, където загинаха близо 300 души.
Епицентърът този път е между Пиеве Торина и Норча, където пострада сериозно средновековната църква „Св. Бенедикт“, съобщава „Ройтерс“. Части от Норча, който се намира близо до Перуджа, са отцепени и в тесните улички влизат само спасителни екипи.

Посланикът на България в Рим Марин Райков каза пред Би Ти Ви, че към 10 ч. българско време няма данни за пострадали българи. В района живеят българи, но той те не са много. По думите му земетресението е било усетено силно и в Рим.

Преди седмица бедствието се размина без жертви. През август обаче при подобен трус в същия район загинаха 241 души.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button