Три земетресения в Италия, жертви няма

Разрушеtrsни селища, пътища, мостове, исторически сгради, сред които и църква и десетки пострадали – това е картината в Централна Италия сред три труса от сряда вечерта, съобщават световните агениции. Първото разлюляване с магнитуд 5.4 по Рихтер е усетено около 19:11 часа местно време между областите Умбрия и Марке. Три часа по-късно трус със сила 5.9 е регистриран в Марке, а два часа след това и трети – с магнитуд 4.6 по Рихтер.

Жертви няма, но пострадалите са няколко десетки. Възрастен мъж е починал от шока след трусовете, съобщават местните медии. Стотици хиляди прекараха нощта на улицата.

Земетресението е усетено в Рим и в цялата Адриатическата половина на Апенинския полуостров чак до Южен Тирол. Училищата в Умбрия и Марке са затворени в четвъртък. Трусовете продължават.

Най-сериозно засегнати са селищата Пречи, Висо и Камерино. Почти напълно е разрушено селището Усита до Перуджа. По пътищата между областите Умбрия и Марке са паднали големи скални и земни маси и някои села останаха изолирани през нощта. Електрозахранването на много места е прекъснато.

В Кампи ди Норча църквата „Сан Салваторе“ се срути пред очите на десетки хора от малкото италианско градче.  Евакуирани са болници и затвора в Камерино. Съобщава се и за евакуация на външното министерство в Рим заради сериозни щети по сградата.

Трусовете напомниха на италианците за голямото земетресение от края на август в областта Тоскана , когато загинаха над 300 души.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Проверете също
Close
Back to top button