Общинският съвет в Ловеч прие декларация срещу изграждането на бежански центрове в общината

obs2010161
сн.Община Ловеч

Общинските съветници в Ловеч приеха днес „Декларация срещу изграждането на бежански центрове от отворен тип на територията на Община Ловеч“. Това стана с 27 гласа „За“, един „Против“ и три „Въздържал се“. Декларацията бе предложена от 10 общински съветници на БСП и един независим съветник. Текстът получи подкрепа и от съветници на ГЕРБ, но същевременно бе подложен и на някои критики.
Общинският съветник Росица Маринова (ГЕРБ) изтъкна, че не могат да се съгласят с ксенофобската мотивация на текста и определението, че това в общия случай са хора с криминогенен състав. „Нека не си играем със страха на хората в нашата община, тъй като и по-рано на 5 октомври е заявено, че не са постъпвали искания и  общината няма намерения и заявки  за бежански лагери в общината“, каза общинският съветник Маринова. Тя припомни, че европейските структури постоянно се занимават с въпросите на имигрантите и ние не може с лека ръка да наречем тези хора престъпници, допълни тя.
Един от вносителите – общинският съветник от БСП Минчо Казанджиев, изтъкна, че декларацията цели да не се допуска настанява на бежанци. Според него има доклад на Eurostat, който сочи, че 80 процента от новопристигналите са хора с доста съмнителен произход. „Практиката показва побоища, изнасилвания, така че ние се солидаризираме само с онези хора, които се нуждаят от подкрепа и помощ“, каза Казанджиев.
Твърдо против декларацията се изказа д-р Георги Митев от Реформаторския блок, който я определи като предизборна агитация на БСП с оглед предсрочните избори. Той подчерта, че идващите бежанци не желаят интеграция и риторично попита колко от ромите сме интегрирали в общината въпреки програмите за интеграция?
Да отпадне думата „нелегални“ в израза „нелегални имигранти“ предложи общинският съветник Виктор Стойчев (ГЕРБ) и това бе прието с 18 гласа „За“, 4 „Против“ и 8 „Въздържал се“.
Няма промяна в позицията на Община Ловеч и някои колеги вече няколко месеца има опит за заиграване със страховете на нашите граждани, каза кметът  Корнелия Маринова. Тя говори за прословутото Постановление 208 на Министерския съвет, което се отнася само за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Лично питах заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов колко са тези бежанци и той към момента ми каза, че е само един, посочи кметът Маринова.
В крайна сметка приетата декларация би трябвало да успокои гражданите, макар че ние много добре знаем какво мислят те, обобщи кметът на Общината.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button