ОД МВР-Ловеч предупреждава: Телефонни измамници са се активизирали на територията на областта

izmamiСамо на  23.11.2016 в Оперативната дежурна част на ОД МВР-Ловеч е получена информация от тел.112 за шест опита за телефонни измами на територията на Ловеч и Троян, а до 10.30 часа тази сутрин са отработени още 3 сигнала.

 

.

Криминалисти от ловешката полиция алармират гражданите: Не давайте пари на непознати по никакъв повод!!!

Тактиката на измамниците е позната.. Непознат се обажда по телефона, представя се за служител на МВР и съобщава, че в момента тече „полицейска операция срещу телефонни измамници”. За целта на органите на реда са им необходими всички налични пари на хората, които след края на ”специализираната акция” ще им бъдат върнати.
Гражданите не бива да подценяват и вече добре известните схеми: „авансово плащане за последващо монтиране на климатици”, „освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал”, „ нужда от спешно скъпо струващо лечение” и „освобождаване на колет от чужбина с голяма сума пари”.
Напомняме ви:
– Необходимо е да се запази самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш близък или за полицай, прокурор, следовател и т.н. и при първа възможност да се свържете с роднина чрез свой съсед или познат.
– Потърсете близките си, споделете с приятели, позвънете незабавно на тел.112. Не давайте пари на непознати!
– Не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор.
– Не се доверявайте на непознати лица и не предоставяйте лични данни по телефона.

 ОД на МВРЛовеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button