Организират конкурс за кукерска маска в Троян

234Община Троян, НЧ „Наука – 1870 г.“. НЧ „Просвета – 1920 г.“,  Музей на занаятите – Троян и „Стоеви Максгруп“ организират  Конкурс за кукерска маска .  Наградените участници ще получат своите награди на празника „Сирни заговезни в Троян“, който се провежда на 26.02.2017 г. (неделя) от 16.00 часа на поляната до бл. „Къпинчо“

1.Общи положения

Кукерските игри продължават от Игнажден до Богоявление и по време на Тодоровата (Сирната) седмица в началото на великденските пости.
Маската е най важният елемент от кукерския костюм. Тя трябва да бъде страшна и когато злите сили я видят да се уплашат и да избягат. Много е важно по време на изработването майстора да е здрав, в добро настроение и с позитивно мислене, защото неговата енергия „съживява” това, което прави и ако е положителна, то направеното ще носи щастие. След приключването на игрите маската се прибира – най-добре на тавана на дома, за да пази цялата къща и живеещите в нея от магии, проклятия и други зли сили, като едновременно с това привлича здраве, късмет плодородие, изобилие, богатство и успехи.
Основните елементи на кукерската маска са зъбите и рогата. Може да се използват кожи, пера, вълна в естествени цветова, пискюли от прежда, различни семена и зърна (тиквени, слънчогледови, царевични, бобени …), сухи чушки, чесън, кратунки, пайети, огледалца … задължително трябва да присъства червения цвят.
Условието за изработване на кукерска маска е
да се използват естествени материали!

2.Организатори
Конкурса за „Кукерска маска“ е част от празника „Сирни заговезни в Троян“. Организатори на празника са Община Троян, НЧ „Наука – 1870 г.“. НЧ „Просвета – 1920 г.“. Музей на занаятите – Троян и „Стоеви Максгруп“.

3.Възарастови групи
Конкурса обхваща три възрастови групи:
– 1 – 4 клас
– 5 – 8 клас
– 9 – 12 клас
4. Награди
За всяка възрастова група са подсигурени по три награди за първо, второ и трето място.
ВАЖНО:
Изработените маски трябва да се донесат в читалището (счетоводство и секретар) в срок до 20.02.2017 г. (понеделник).
Компетентно жури от Музея на занаятите – Троян ще определи наградените и ще връчи наградите.
Наградените участници ще получат своите награди на празника „Сирни заговезни в Троян“, който се провежда на 26.02.2017 г. (неделя) от 16.00 часа на поляната до бл. „Къпинчо“.
Всички участващи маски ще бъдат изложени във фоайето на НЧ „Наука – 1870 г.“ от 01.03.2017 г. – 31.03.2017 г..
Желателно е при изработването на маските,
децата да се забавляват самостоятелно!

За повече информация: 0670 / 6 20 60 и 0888757460, НЧ „Наука – 1870 г.“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button