Отворено писмо от фен клуба към БК "Чавдар"Троян

chavdar2016

Утре ще бъде изпратено до  Кметът на Община Троян и Председателят на Общинския съвет  Троян следното писмо

ФЕНКЛУБ КЪМ БК „ЧАВДАР“ – ТРОЯН

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:

КМЕТ
НА ОБЩИНА ТРОЯН

И
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГРАД ТРОЯН

С КОПИЕ ДО:
ВЕСТНИК „ТРОЯН 21“
И
ИНФОРМАЦИОНЕН САЙТ „ТРОЯНЪТ – ВСИЧКО ЗА БАЛКАНА“

Относно: предложение за реализиране на инвестиционен проект – построяване на нова многофункционална спортна зала в град Троян.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КМЕТ,
Обръщаме се към Вас, като представители и органи на местната власт в община Троян, за да изложим свои наблюдения относно развитието на спортната дейност и видове спорт на територията на нашата община, в частност баскетбола като постепенно налагащ се и печелещ все повече интерес и популярност спорт сред населението, както и да поискаме Вашето съдействие и подкрепа за възможност за реализиране на инвестиционен проект – построяване на нова многофункционална спортна зала в град Троян.
Изграждането на такъв вид спортно съоръжение безспоно е нелека задача. Безспорни, обаче, са ползите и положителните аспекти за всяка община в България. В настоящето писмо няма да се фокусираме и даваме пример за градовете, в които подобни инвестиции бяха реализирани през последните години и чиито жители се радват на мероприятия от всякакво естество – спортни, културни и забавно-музикални. Това, което ще изложим тук, е единствено продиктувано от любовта ни към град Троян, към спортните традиции и култура, към баскетбола. В името на всичко това, не можем да бъдем повече равнодушни и искрено се надяваме на Вашето внимание и последваща гражданска позиция по така изложеното по-долу:
1. През последните няколко години БК „Чавдар“ – мъже се нарежда в челната тройка на лигата, в която участва. Същото се отнася и за всички отбори, които са създадени и се подготвят към детско-юношеската школа на клуба. Въпреки неблагоприятните условия, касаещи „залата“ или по-точно физкултурния салон, който се използва за тренировъчен процес и официални домакински мачове (размери и очертания на игрището, техническа и климатична обезпеченост, ограничени места за зрители и за гостуваща агитка), играчи и треньори дават всичко от себе си за постигане на добри резултати, за реализиране на поставените цели и за най-важното – да радват всички фенове и любители на този спорт. А те не са малко и за съжаление голяма част от тях не могат да бъдат част от всичко това поради горенаписаните причини. Да, всички се радваме и се гордеем с успехите, но дали всички си даваме сметка какво и колко е нужно за постигането им?! Не е за пренебрегване и факта, че към настоящия момент, Българска Федерация по Баскетбол прави огромен компромис относно утвърдените правила и изисквания за действаща зала, за да може любимия на мнозина клуб да се състезава и да бъде част от баскетболна България. Не бива, все пак, да бъде пренебрегван факта, че не е ясно до кога клуба ще може да разчита на благоволението на федерацията и на правените до този момент компромиси. Не бива да се допуска клуба да бъде изключен и да се прахоса труда на ръководство и радетели на баскетболния клуб, които с общи усилия и лично финансиране допринесоха за това, което имаме сега. За да бъде град Троян част от спортния български елит, както и да си позволим да мечтаем град Троян да бъде домакин на национални и международни мероприятия от високо ниво е вече изключително необходимо построяване на зала. Зала, която да отговаря на актуалните в момента изисквания по отнощение на многофункционално използване, на технология на функциониране – капацитет на залата, игрално поле, достъпна среда за хора в неравностойно положение, както и на техническа инсталация – пожаробезопасност, пожароизвестяване, отопление, вентилация, климатизация, акустика, видеонаблюдение и т.н. Питаме се, нима всички ние не заслужаваме това, нима децата ни и младите хора на община Троян не заслужават едно по-добро място за спорт и забавления, нима не си заслужава град Троян да бъде определян и сравняван с облика на всеки друг европейски град?! Разбира се, че да!
2. Ползите от спорта за всяко общество, бил той баскетбол или всеки друг, са много, за да бъдат изброени тук. Те са не само важни за здравословното, физическото и емоционалното израстването на всяка личност, но и спомагат за духовния, културния и икономическия растеж на всяка общност. Населените места в община Троян са всеизвестни със своите културно-исторически богатства и традиции, предпочитани са за отдих и почивка не само от български, но и много чуждестранни туристи. Изграждането на многофункционално спортно съоръжение и модернизация на вече съществуващи е предпоставка град Троян да бъде избиран за домакин и организатор на различни спортни, културни и образователни състезания и инициативи – ученически игри, състезания и турнири по видове спорт, подготвителни лагери на местни и чужди клубове, концерти и други. Част от тях могат да залегнат в официалния календар на училищата и/ или общината, а други да допълнят общинските програми за спорт и физическо здраве. Това, предполагаме ще се съгласите, неизменно води до благоприятно въздействие върху бизнеса, туризма, покупателната възможност и стабилност, социлния статус и физическото здраве на хората, запазване на младите хора и превръщане на община Троян в предпочитано и по-добро място за живот. А това вярваме е кауза за всички нас – жители, Общински съвет и Ръководство на община Троян.
Приложение: кратка история и представяне на баскетболен клуб „Чавдар“ Троян.
Като благодарим предварително за Вашето внимание, оставаме в очакване на отговор и на разположение за съвместна среща, в случай на проявено желание и при възможност от Ваша страна.

С уважение:
Фенклуб към БК „Чавдар“ Троян
град Троян, 16.01.2017г.

КРАТКА ИСТОРИЯ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА БК „ЧАВДАР” ТРОЯН

От възникването на баскетболната игра в света са изминали над 120 години.
В България тя прониква през 1919 г. и за кратко време става един от най – разпространените спортове в страната. В град Троян, по мнението на някои граждани, е имало наченки на баскетболната игра още през 40-те години на XX – ти век. Баскетболен клуб „Чавдар” Троян е създаден през 1954 г. Тази дата се приема за начало на организираното практикуване на този спорт в града.
Първи деятели на клуба са д-р Стоян Кожухаров, Иван Христов, Иван Милиджийски, Стефан Вълов и др. От 1955 г. мъжкият отбор участва последователно в „Б” РБГ – мъже и втора „А” група до 1986 г., постигайки призови класирания от второ до шесто място. Известни треньори в клуба през този период са Иван Христов, Иван Милиджийски, Стефан Генков и Георги Шейтанов.
В мъжкия отбор на клуба са участвали и двама национални състезатели: Климент Каменаров и Койо Коев. От 1990 г. до 1993 г. под ръководството на президента Милко Вачев, БК „Чавдар“ Троян възстановява участието си в „А” РБГ-мъже.
От 2009 г. отново има мъжки отбор в „А” РБГ-мъже, който се съзтезава и в момента, с треньори Радослав Столаров, Павел Игнатовски, Петър Петров, Димитър Титов и Лъчезар Диков. Баскетболен клуб „Чавдар“ Троян е регистриран като сдружение с нестопанска цел и се управлява от седемчленен Управителен съвет с председател Петър Лалев. През сезони 2013-2014 мъжкия отбор на клуба завърши на второ място, а през 2014-2015 г. и 2015-2016 години на трето в крайното класиране на първенството на А група.През 2014 и 2016 години се класира на второ място на турнира за Купата на Българска федерация баскетбол.
Паралелно с мъжкия отбор се развива и Детско-юношеска школа, която през годините е показва завидни резултати и успехи. В школата има пет възрастови групи момчета, общо 125 деца, с тенденция за увеличаване през следващата година. В Детско – юношеската школа към баскетболен клуб „Чавдар“ Троян е утвърден е седмичен график за провеждане на тренировки на всички възрастови групи подрастващи. В школата на клуба работи екип от висококвалифицирани треньори с доказана успеваемост и нестихващ ентусиазъм, с утвърдена методика на обучение, съобразена с възрастта и физически възможности на децата. Включването на по-широк обхват от деца е възможност за специалистите да направят необходимата селекция и открият деца с изразени индивидуални качества и интерес към баскетбола.
В резултат на усърдната работа, прилагане на по-съвременни методи на тренировка, ежедневно полагания труд и желанието на децата за изява, са постигнати призови места на междуобласни първенства в зона „Мизия”. През 2013 г. отбора на момчета 14 г. с треньори Радослав Столаров и Лъчезар Диков, преодолява етапа на зонален турнир в гр. Пазарджик и се класира на финалите на републиканско първенство в зала Универсиада в гр. София, където зае призовото шесто място. През 2016 г. отбора на момчета 12 г. с треньори Павел Игнатовски и Лъчезар Диков участва на финалите на републиканско първенство в гр.Ботевград.
Благодарение на добри инициативи и практики на партньорството между училищата в града и БК „Чавдар” Троян, в последните няколко години се наблюдават и силни училищни отбори, които достойно могат да представят своето училище и град на различни ученически първенства в страната.
С оглед на това, че Троян е малък град, който мери сили с големи областни градове и с оглед на настоящите условия за спорт и тренировъчен процес, децата на община Троян и мъжкият баскетболен клуб се предтавят на едно високо и заслужаващо адмирации ниво.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button