Прогнозният годишен бюджет за снегопочистване в Ловеч е изчерпан

Снимки: Ц. Петров

Прогнозният годишен бюджет, предвиден от Община Ловеч, е изчерпан още през януари заради продължителните снеговалежи и ниските температури, съобщи изпълнителният директор на снегопочистващата фирма „Еко“ ЕАД Павлин Иванов. По думите му от няколко години Община Ловеч заделя около 220 хиляди лева, които а прогнозна стойност, за снегопочистване в града. От 10-12 години обаче такъв продължителен снеговалеж не е имало.

Призовавам институциите, отговорни за бюджетирането и за средствата, да намерят начин съобразно обективната обстановка, да осигурят допълнителни средства, за да може през следващи снеговалежи да има как да работим, каза още Павлин Иванов.

По думите му основните улици в града са изчистени на асфалт, по-малките също са проходими, тротоарите за пръв път, според него, се почистват толкова мащабно, като за целта са закупени и малки роторни машини. Той каза още, че Общината е тази, която възлага кога и къде да се чисти – така е по договор. „Ако ни възложат, ще работим, ако не ни възложат – не работим“, посочи още изпълнителният директор и добави, че фирмата от 2-3 дни на практика не работи, тъй като няма право на това без средства и без възлагане.
Иванов каза още, че много ресурс и време е загубено за реагиране на фалшиви сигнали за непочистени улици. Служители са се отзовали и на сигнали, които не са задължение на фирмата.
Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви за БТА, че не целият ресурс за снегопочистване е изчерпан и Общината ще направи така, че да бъдат осигурени необходимите средства за почистване на града. Тя каза още, че има и резервни такива.
Даниела Балабанова, БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button