СМЯНА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ В НЕДЕЛЯ

rumen-radev-bsp-ndkНовоизбраният президент Румен Радев поема щафетата в неделя на обяд. Церемонията по встъпване в длъжност ще започне от 11.00 часа на площад „Александър Невски“, но Радев ще прекрачи прага на президентството на „Дондуков“ 2 около 12.00 часа.

Официалните гости, сред които премиерът Бойко Борисов, министрите от кабинета, шефката на НС Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и др. ще заприиждат на площада още в 10.30 часа. Поканени са още и предшествениците на Радев – Георги Първанов и Петър Стоянов.

Пред Паметника на незнайния войн ще се извърши ритуал, като Росен Плевнелиев за последен път ще приеме рапорта на началника на караула и ще се поклони през националния флаг. След него това ще стори и Румен Радев. Двамата ще се качат на трибуната, от където един след друг ще произнесат слово. Първият ще се отчете какво е свършил през мандата си като държавен глава, а вторият ще набележи основните си приоритети. Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна, а през това време 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната. Двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

Около 11.45 часа двамата президенти, вицепрезиденти, както и бившите държавни глави ще се отправят към храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужена литургия. Патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен.

Точно в 12.05 часа Плевнелиев и неговото вице Маргарита Попова ще посрещнат пред парадния вход Радев, който ще бъде придружен от съпругата си Десислава и вицепрезидента Илияна Йотова. В Гербовата зала ще бъде направени официални снимки, след това е предвидена среща между Плевнелиев и Радев.

Церемонията ще приключи с изпращането на Плевнелиев през парадния вход на президентството.

Монитор

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button