Акценти от програмата, с която отбелязваме 144-годишнината от гибелта на Апостола на свободата в Ловеч

От богатата на събития програма, с която отбелязваме 144-годишнината от гибелта на Апостола на свободата, се открояват няколко акцента, които са с вход свободен и би трябвало да се видят от нашите граждани.

На 19 февруари, неделя, от 16 часа има среща-разговор за делото на Апостола в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев от Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тази среща е в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“

От 19 часа в театъра е спектакълът „Последната нощ на Апостола“ – една продукция на ансамбъл „Българе“. Входът е свободен.

Спектакълът „Последната нощ на Апостола“ е създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ – Христо Димитров и на актьора Димитър Селенски, който съживява образи от историята, които те хващат за гърлото и спират дъха ти.

Посещенията в музей „Васил Левски“ в Ловеч и Къкринското ханче в село Къкрина на 19 февруари също са безплатни, като за посетителите са подготвени специализирани беседи.

За 12,30 часа на Къкринското ханче е предвидена живата картина „Клетва на комитетски дейци“, както и ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

Същия ден е дискусията за делото на Апостола с представители на Фондация „Безсмъртни българи“ и Теодор Тончев – главен уредник в Регионален исторически музей – Ловеч. Разговорът е в Клуба на дейците на културата от 14 часа.

Гражданското поклонение на паметника на Васил Левски в Ловеч е от 18 часа.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button