Ветераните отбелязаха 100 години от гибелта на 39 троянци в Дойранската епопея

 

На днешната дета преди 100 години  по време на Дойранската   епопея загиват 39 войници от Тридесет и четвърти троянски полк.

През 1917 година Втора пехотна е заменена на Дойранската позиция от Девета пехотна дивизия, под командването на полковник Владимир Вазов, която тук записва една от най-блестящите страници в българската военна история.

На 9 и 10 февруари съглашенците атакуват позициите на Тридесет и трети свищовски и Тридесет и четвърти троянски полк на височината Борис. Троянци с решителна контраатака отблъсват противника. Настъплението е подновено на 21 февруари, но е отблъснато от дивизионната артилерия.

По този повод във Военния клуб в Троян се състоя възпоменателна среща. Присъстваха ген. Ганко Бенев -областен председател на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП), Румен Тодоров от местната структура , бивши военни, наследници на загинали и военноинвалиди. Присъстващите почетоха паметта на загиналите, разказаха спомени. Бяха поднесени цветя на Войнишкия паметник на загиналите във войните в Троян

източник- уикипедия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button