Професионалната гимназия по механоелектротехника в Троян е първата в Ловешка област, в която се въвежда дуално обучение

План-приемът за следващата учебна година е бил одобрен от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

Това е съобщил за БТА началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Ловеч Еленко Начев.
В дуална форма след завършено основно образование се предвижда според план-приема да се обучават по 13 ученика в специалностите „Мебелно производство“ и „Моделиер-технолог“, заяви Розка Петкова, старши експерт по професионално образование в РУО.
По думите й дуалното обучение е професионално обучение в реална работна среда. В двете предприятия, заявили това обучение, такава е създадена. В 11-ти клас учениците ще работят в предприятието, а първите две години обучението им в училището ще е с акцент теоретичната им подготовка. Те ще получават и стипендии.
Иваничка Буровска, старши експерт по природни науки и екология, заяви, че всички ученици след 7 клас ще трябва да подадат заявление за участие в класиране.
В Ловешка област за следващата учебна година са предложени общо 48 паралелки с прием след завършен 7 клас. След завършен 8 клас ще може да се кандидатства в общо 29 паралелки. Броят им е съобразен с броя на завършващите ученици.
В някои от училищата паралелките ще намалеят, а в други се откриват 13 нови специалности, съобразени с нуждите на бизнеса и общините. Най-голям интерес и за пръв път се разкрива обучение по професията „Сътрудник социални дейности“ в три училища в областта.
Предложени са и две паралелки в задочна форма на обучение.
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button