ЦИК: Машинно гласуване във всички СИК

izboriЦИК поправи снощи решението си за гласуването с машини, като записа, че на изборите на 26 март машинно гласуване се провежда във всички избирателни секции.

Комисията ще организира, ръководи и контролира този вид гласуване и обработката на данните от него. Все още на сайта на ЦИК няма обявена обществена поръчка за осигуряване на машини, предаде БНР.

Машинното гласуване се осъществява чрез специализирани машинни устройства и електронни средства, като комисията ще определи техническите изисквания. Ще има задължителни указания на изпълнителите на техническото и програмно осигуряване. ЦИК също така ще приеме вида, ще одитира и тества специализираните машинни устройства.

В деня преди изборния ден в избирателните секции ще се оборудва допълнителна кабина за машинно гласуване. Ще се направят тестове на специализираните машини. Бюлетината на машината ще се проектира по същия начин както хартиената бюлетина, включително ще предоставя възможност на избирателя да не гласува за нито една кандидатска листа.

Избирателят по свой избор ще може да гласува или с хартия, или на машина. В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обостоятелства машинното гласуване се окаже невъможно, Секционната избирателна комисия ще уведоми незабавно Райионната и Централната. Гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, че могат да заявят желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за народни представители, като подадат заявление за гласуване извън страната чрез интернет-страницата на комисията. Възможността за това е налична от днес – 4 февруари , в раздел „Избори за Народно събрание 2017“, подраздел „Гласуване извън страната“.

Срокът за подаване на електронно заявление през сайта на Централната избирателна комисия изтича на 28-и февруари, 24 ч. българско време.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button