Една катастрофа, две мъртви деца и болката отляво

Денят е 17 март, 22.35ч. Връщайки се от поредната си работна обиколка из област Ловеч, се наложи да мина през с.Лесидрен. Малко преди разклона на Лесидренския път  за Троян нещо ме накара да се обърна надясно. И видях,че свети лампичка. Помолих шофьора да спре. Върнах се на 20 м и сякаш попаднах на неземно място. Небето беше толкова ниско. Звездите и съзвездията можех да стигна с ръце. Някаква особена  светлина  имаше. Точно на това място.

А то  бе мястото където загинаха след автогонка Вили Цанкова и Марино Цветанов преди две години и половина. Видях   паметникът  им. Замрях. И сякаш започна  филм..Вили лежи встрани извън шосето,  Марино-последни изблици на живот. До него Петя-ранена, плаче. А някъде встрани  клекнал до колата- убиец, Филип....Гледайки в една точка . И повтаря“ Не знам какво стана“ след зададения въпрос от майка му „Филипе, какво направи пак?“.

Шосето черно , грозно….Хора  дочули за случилото се. прииждат..Полицейската кола..ЛИНЕЙКАТА….И мъката на роднините на децата след като са научили страшната вест…

Всичко това ми мина през погледа  докато стоях на това място тази вечер. Сълзите напираха и аз ги пуснах на воля. Нямаше никой край мен да ме види.  И отидох до паметника  и си поговорих с децата. Дано са ме чули-вярвам в това. На Вили й предадох поздрави от Троян . Разказах й за успехите на Весела-нейната приятелка..На Марино –  за неговите съученици, за майка му- че вече е дипломирана библиотекарка.  И други истории.. Нека знаят децата…

За първи път успях да снимам в такава тъмница толкова добре. Наистина светлината от звездите на Вили и Марино ми помогна.

Случайността ме срещна и  с  кмета на Лесидрен.  Доста си поговорихме за този зловещ инциндент. Разказа ми ,че Филип е в къщи(домашен арест), но явно е осъзнал какво се е случило .   Естествено зададох въпросът, а другия „гонкаджия“ защо не е осъден. Защо само Филип? Отговорът му бе-питайте разследващите.

Всички знаем, че за да има автогонка, трябва да са две или повече коли. В случая Филип се е оставил да бъде подведен по високата скорост . И последствията са ясни…Не,  не го оправдам в никакъв случай. Но другият шофьор също трябва да бъде наказан .  Но дали ще бъде?  Потърсихме и за отговор на този въпрос  адвокат Кристина Лялева, която защитава исканията на родителите. Ето какво каза тя:

Делата свързани с ПТП са експертни дела. Експертите по делото не са установили съпричиняване на смъртта на децата от страна на Ален. По делото безспорно се установи, че Михайлов е видял децата още преди Ален да предприеме изпреварване. Това означава, че ако беше предприел своевременно спиране децата все още щяха да са живи. Малко известно е, че именно Филип е бил водеща кола от селото до малко преди мястото на инцидента. Т.е. именно Филип е шофирал с бясна скорост, пред автомобила управляван от Ален. В заключение се установи, че ако Филип бе карал с допустимата скорост то той щеще да мине по пътя и да се размине с децата, вместо това той реагира бавно и вместо да спре плавно още когато вижда децата, той реагира забавено, усеща опасността и натиска рязко спирачките на автомобила. От това колата поднася на дясно и директно се насочва към децата, които се намират извън пътното платно и ги убива. Вина за инцидента има само и единствено Михайлов, които не се е съобразил с възможностите си на водач на МПС или по точно с липсата на такава. В заключение – ако Михайлов беше останал на пътното платно, а не беше излязъл от него то тогава нямаше да се стигне до този трагичен инцидент.

ДЕЛАТА СВЪРШИХА.ФИЛИП МИХАЙЛОВ ПОЛУЧИ 6,5 ГОДИНИ ЗАТВОР…А ВЧЕРА,02.08.2018, НАЙ-НАКРАЯ НАМЕРИ ПОКОЙ МАЙКАТА НА МАРИНО.ОТИДЕ ПРИ НЕГО, ТАМ, ГОРЕ, ПРИ ЗВЕЗДИТЕ!

И отново да се върнем на тема болка..Някой знае ли болката в сърцата на най- близките на децата!? НЕЧОВЕШКА БОЛКА..БОЛКАТА ОТЛЯВО…ДО КРАЯ НА ЖИВОТА..ПРАЗНОТА…ВЕЧЕН СТУД…НЯМА ПРАЗНИЦИ, НЯМА ДЕЛНИЦИ! БОЛКАТА Е КАТО ЧЕРВЕНА ЛАМПИЧКА, КОЯТО НИКОГА НЕ УГАСВА!

Аз се моля повече  да не се причинява тази болка НИКОМУ!

БОЛКАТА ОТЛЯВО!

Руслана Попсавова

главен редактор на сайтовете

Троян експрес

Тетевен онлайн,

Априлци онлайн,

Луковит онлайн

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button