Троянският 3-ти март в снимки и видеорепортажи

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството.

В Троян се бяха събрали малки и  големи на центъра за да отбележат този голям празник. От 10 часа се състоя Молебен  в параклиса към храма Св.Петка в града.  Последва вдигане на знамето на България, слово на кметът на града г-жа Донка Михайлова. Специална програма за деня бяха подготвили ученици от СУ“Васил Левски“Троян. С изпълнението на песента за Райна Попгеоргиева от Ралица Игнатовска и Христо Христов, което предизвика много аплодисменти. Имаше кратък рецитал . А Мира Попова и Ралица Йовчевска изпълниха невероятната песен „От векове за векове“, която  накара  най- малките да маршируват,   пеят и развяват знамената.

Бяха поднесени венци и  почетена паметта на загиналите с едноминутно мълчание .

Тържествената част завърши с откриването на изложбата в Музея на занаятите . Там стотици троянци и гости бяха дошли да разгледат уникалните накити и произведения от злато

Снимки от тържествената церемония може да видите

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button