Целият свят е сцена – и всички ние сме артисти! Харалан Недев е носител на Приза“Николай Ганков“. Зорка Георгиева е носител на ПОЧЕТНИЯ ПЛАКЕТ

Тази вечер в зала Форум на най-голямото читалище в Троян се проведе поредната тържествена церемония за обявяване на ДВАНАДЕСЕТИЯ

 

носител на приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности

По традиция бе изиграна част от театрална пиеса, режисирана от синът на Христо Ганков. Троянските актьори,ВенелинЙорданов-Хъща. Найден Стоянов и Минчо Вачков пресъздадоха  част от „КЪДЕ Е ОВЦАТА?”

/по мотиви от „Сако от велур” на Станислав Стратиев/

Великолепната игра бе аплодирана бурно от публиката. И настъпи дългоочаквания момент.
Христо Ганков преди да  обяви носителят на Приза  каза

„Днес за рекордния дванадесети път в Община Троян, по идея на Инициативен комитет и с любезното съдействие на читалище ”Наука” в деня, в който е роден Николай Ганков,  се проведе церемонията по връчване на признанието за цялостно творчество, дух, достолепие и голямо сърце – приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности.

Един Приз без състезателен елемент и финансов характер, връчван на личности с голям принос за развитието на културният живот в Общината през годините. Отличие, което е знак за големите творчески качества на неговите носители, тяхната вяра и стремеж към истина и доброта.

Един Приз, който напук на всичко надживя 7 правителства.

Един Приз, с който искаме да покажем, че все още има достойни хора, на които да кажем „Браво!” и „Благодаря!”. Думи, които вече почти не съществуват в съвременния ни речник.“

Преди да пристъпи към церемонията по награждаването на носителя на статуетката тази година, от името на Инициативния комитет бе връчен Почетния плакет. Тази година почетния плакет получава човекът дал идеята за отличието, кръстницата на Приза Зорка Георгиева!

Защо ЗОРКА ГЕОРГИЕВА?През вече далечната 2005г. в интервю за филма „Господин Човек” една дама – тогава главен редактор на вестник „Троян реклама” каза следното за Николай Ганков: „Неговото дело и неговия жар не трябва да си заминават и да останат само като памет. Аз мисля, че ние трябва да продължим и да уважим неговата обич към троянци като създадем Приз с името „Всеотдайност Николай Ганков”. Този Приз трябва да бъде даван на хора всеотдайни, работещи за Троян и троянци, без да очакват някаква награда! Такъв, какъвто беше и той. Той не очакваше награда от никой”. През вече далечната 2005г. в интервю за филма „Господин Човек” една дама – тогава главен редактор на вестник „Троян реклама” каза следното за Николай Ганков: „Неговото дело и неговия жар не трябва да си заминават и да останат само като памет. Аз мисля, че ние трябва да продължим и да уважим неговата обич към троянци като създадем Приз с името „Всеотдайност Николай Ганков”. Този Приз трябва да бъде даван на хора всеотдайни, работещи за Троян и троянци, без да очакват някаква награда! Такъв, какъвто беше и той. Той не очакваше награда от никой”.

Прекрасният Приз – пластика от дърво  отново е създаден от талантливия многостранен творец Венелин Йорданов или както всички го знаем  Хъша,

Той бе присъден на ЕДИН ГОЛЯМ ТРОЯНЕЦ

Само преди два дни на Благовещение той навърши забележителните 86 години.

Моля да станем на крака!

Може би вече се досещате!

Представям ви светлия човек с будна обществена съвест. Родолюбеца и изследовател на делото на Левски.                               Добряка с истински стремежи и идеали, който с гордост можем да наречем съвременен възрожденец и будител.

Дами и господа,

Достолепния, харизматичен и всеотдаен творец – Харалан Недев!!!

 

bsp;

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button