ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ ЗА СТАНИМИР БЕЛОМЪЖЕВ И ВЛАДИМИР ИЛИЕВ

В тържествена обстановка, непосредствено след като новия общински съветник Владислав Кардашимов(БСП) положи клетва, бяха наградени троянците, които накараха цяла България и целия свят да чуят за нашия малък град. Станимир Беломъжев- Световен шампион по ски ориентиране и Владо Илиев(КБС АЯКС)- европейски шампион в биатлона и техните треньори. Кметът на Община Троян повтори накратко успехите на двамата , след което им бяха връчени  наградите. Поздравени бяха и от  председателят на Общински съвет Троян – г-н Николай Тодоров, който им пожела и олимпийски титли

От името на наградените благодари Станимир Беломъжев-Тачо

Владимир Илиев

Владимир Илиев участва в състезания от 1997 година и е част от националния отбор по биатлон на България от 2004 година.  Първите му състезания са на ниво Европейска купа през сезон 2004/2005 в стартовете в Обертилиах. Участва също и в Гармиш Партенкирхен, Риднаун, но точки взима на Младежкото Световно първенство по биатлон в Контиолахти с 25-то и 21-во място в спринта и преследването. Сезон 2005/2006 той продължава да се състезава на ниво Европейска купа. Постига най-добри резултати – 7-мо на масовия старт В Гурнигел, 9-то на преследването в Мартел и 15-то място на индивидуалното в Риднаун. На Младежкото Световно първенство Илиев се класира 21-ви, 18-ти и 35-ти на спринта, преследването и индивидуалното.

Сезон 2006/2007 той дебютира на ниво Световна купа на спринта в Йостерсунд и завършва 105-ти. Владимир продължава да се състезава предимно на Европейска купа. Най-доброто му класиране е 7-мо място на спринта във Форни Аволтри. Този сезон участва и на първото си Световно първенство при мъжете, освен и това, че се състезава и на Младежкото Световно. На двете първенства той се класира съответно два пъти в топ 30 при юношите, и 86-ти и 63-ти на спринта и преследването при мъжете. През сезон 2007/2008 за пръв път се качва на подиума на състезание от Европейската купа, побеждавайки на спринта на домашна земя, в Банско, а на последвалото преследване завършва 2-ри. В Брежно Осърблие се класира 3-ти спринта и 4-ти на преследването. На Световното първенство участва на спринта и се класира 96-ти, а също и е трети пост в щафетата, завършила 20-та. Сезон 2008/2009 Илиев вече започва да се състезава на ниво Световна купа. Стартира в Йостершунд, Хохфилцен, Оберхоф, Руполдинг и Антхолц, но само веднъж влиза в топ 70. Първите му точки за Световна купа идват точно на Световното в Пьонг Чанг след 32-ро място на индивидуалното.На Световното първенство участва на спринта и се класира 96-ти, а също и е трети пост в щафетата, завършила 20-та. Следващият сезон той не показва напредък – завършва между 64-то и 93-то място на стартовете. На Олимпиадата във Ванкувър той остава 83-ти и 79-ти на спринта и преследването и участва в щафетата, завършила 16-та. На Европейското в Отепя Владимир се класира 13-ти на спринта и преследването. Сезон 2010/2011 Илиев все още се подвизава в Световната купа без дори да влиза в преследванията. Сезон 2011/2012 се оказва неговия най-силен дотогава. Започва с 45-то място вЙостершунд на индивидуалното. На спринта в Хохфилцен след една грешка в стрелбата се класира 20-ти. До края на сезона продължава с класирания между 40-то и 60-то място, като завършва сезона с 40-то и изкачване до 22-ро в спринта и преследването. На Световното първенство в Руполдинг след 57-мо в спринта, не стартира в преследването, но на индивидуалното се представя силно и завършва 16-ти.

Сезон 2012/2013 Илиев показва още по-голям напредък. В началото му стартира без точки от Йостершунд, като завършва 43-ти и 41-ви на спринта и преследването. В Хохфилцен остава 75-ти в спринта, но в Поклюка постига най-доброто си постижение за Световната купа – завършва 6-ти на спринта след чиста стрелба. На последвалото преследване се класира 23-ти. Благодарение на доброто си представяне, той участва и на масовия старт, но там след 4 грешки остава 28-ми. Взима точки и в Руполдинг, и на спринта и преследването в Антхолц, но без някакви блестящи класирания. На Световното в Нове Место сле 42-ро място в спринта, успява да се изкачи до 39-то в преследването. На щафетата България се класира 9-та. До края на сезона той вдига нивото – В Осло на спринта и преследването съответно се класира 24-ти и 38-ми. На късата дистанция в Сочи той се въпреки грешката в стрелбата си завършва 21-ви. За край на сезона той постига 33-то и 34-то място на спринта и преследването в Ханти-Мансийск.

Сезон 2013/2014 той показва отстъпление в резултатите си – влиза в точките само на спринта в Хохфилцен /40-то място/, на спринта и преследването в Антхолц /28-мо и 15-то място/, на индивидуалното на Олимпиадата /38-мо място/ и на спринта в Осло /37-мо място/. На Олимпиадата в Сочи освен 38-мото си на индивидуалното, се класира 59-ти и 54-ти на спринта и преследването.

Сезон 2014/2015 Владимир вече започва още по-редовно и още по-добре да се класира в точките. След 30-то място в индивидуалното и изкачване до 37-мо в преследването след 57-мо в спринта, той постига много силен уикенд в Хохфилцен – 19-ти в спринта и 11-ти в преследването с по един пропуск. В Поклюка Илиев продължава стабилното си представяне от Хохфилцен – 17-ти на спринта, 36-ти на преследването, но след 6 пропуска на масовия старт той завършва 28-ми. В Оберхоф той участва в отбора за щафетата, с която се класира 7-ми – най-доброто постижение на мъжката българска щафета. На спринта се класира 14-ти, а после на масовия – 19-ти. Руполдинг се оказва също сравнително успешна за него – класира се 17-ти на спринта, но на масовия старт остава последен. В Антхолц Владимир, след 14-то място на спринта, допуска 7 грешки и пропада до 32-ро място на преследването. А, като потвърждение на добрия сезон, въпреки 4-те пропуска, взима бронзов медал на Европейското първенство в индивидуалното. На спринта допуска прекалено много грешки – 3, но въпреки това се класира 6-ти. В Нове Место и Осло той продължава да бъде в добра форма – съответно 36-то и 24-то на спринта и преследването и 17-то и 27-мо на индивидуалното и спринта. На Световното първенство в Контиолахти Владимир на неотборните дисциплини на два пъти буквално остава на пропуск от медала – 8-мо на спринта след 1 грешка, и 6-то на преследването след 2. Участва и в щафетите – смесена и класическа, но остават 18-ти и 16-ти. За край на първенството той се класира 25-ти на масовия старт. В заключителната спирка от Световната купа, в Ханти-Мансийск, Илиев завършва сезона със съответно 34-то, 33-то и 30-то място на спринта, преследването и масовия старт. Така Владимир прави най-успешния си сезон в Световната купа – 25-то място в генералното класиране, 22-ро в класирането за дисциплината индивидуално и преследване, 20-то за спринта и 29-то за масовия.

Сезон 2015/2016 бележи лек спад в представянето на Владимир. Започва с 66-то място на индивидуалното в [Йостершунд]]. Обаче на спринта се класира 21-ви, а на преследването 17-ти. В Поклюка взима точки единствено от преследването след 37-мо място. В Руполдинг Илиев завършва 20-ти на спринта, но не завършва на преследването. Участва и в щафетата, завършила 9-та. Представянето му се пренася и в Антхолц-Антерселва – 29-ти и 33-ти на спринта и преследването. В Преск Айл той постига най-доброто си класиане за сезона – 8-мо място на преследването, след като стартира 21-ви от спринта. На Европейското първенство в Тюмен Илиев взима втория си бронзов медал в кариерата на масовия старт след 2 грешки в стрелбата. На спринта пак остава на грешка от медала, завършвайки 5-ти. На Световното първенство в Осло представянето на Владимир е най-стабилното от целия му сезон – 10-то място на спринта, 24-то на преследването, 21-во на индвидуалното, 21-во на масовия, 13-то в щафетата и 16-то в смесената щафета.

Станимир Беломъжев

Български състезател по ски ориентиране и ски бягане. Макар и да започва кариерата си като ски бегач,[1] най-големите му успехи идват в ски ориентирането, където той е трикратен европейски шампион и световен шампион.[ През февруари 2016 г. печели и три титли на първото световно студентско първенство по ски ориентиране в Тула, Русия – в спринта, дълга и средна(преследването).През март 2016 г. в Обертилях, Австрия, печели бронзов медал от дългата дестинация (28,5 км) на Европейското първенство по ски ориентиранеНа 10 март 2017 г. в Красноярск, Русия печели титлата в средната дистанция на световното първенство по ски ориентиране.

Станимир Беломъжев е роден на 16 февруари 1988 г. в град Троян. Започва да кара ски на двегодишна възраст.И двамата му родители са се занимавали със спортно ориентиране.[

Средното си образование завършва в родния град Троян, след което получава бакалавърска степен от НСА „В.Левски“. Учи в Военна академия „Г. С. Раковски“ – магистърска програма.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button