ЛОВЦИТЕ ОТ Ловно Рибарска Дружинка с.ВЕЛЧЕВО ПРЕИЗБРАХА СВОЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ

Знамето и съветите

Ловната дружинка от с. Велчево на 25 март проведе своето  отчетноизборно събрание. Тя е в  състава на Ловно-рибарско дружество – Троян. В доклада си председателят на дружинката и стрелец №1 за сезон 2016/17 , Цветан Петров , отчете ,че  са отстреляни 126 диви свине.  За да има повече прираст на  животни в гората грижата на ловците от тази дружинка е голяма.

200 тона царевица дарена от Христо Беличовски и Йордан Дилков
Солище на Липите

За 4 години са  изразходени – близо 200 тона царевица и над 6 тона сол, разпръснати по хранилките, 20 декара дивечови ниви се   поддържат,

9 автоматични хранилки, повечето с видеонаблюдение, Изградиха се 30 вишки. И всичко това целогодишно. 46-те ловци с много доброволен труд, ентусиазъм и любов се отнасят към природата и животните. Царевицата е дарена от колегите им Христо Беличовски и Йордан Дилков

Хранилка

АВТОМАТИЧНИ ХРАНИЛКИ НА ЛРД с.ВЕЛЧЕВО

  1. Козарева поляна

2.Черневски търсак

3.Липите(Тончовия нерез)

4.Баба Иванка

5.Даймата

6.Петровци

7.Кърчанова

8.Качка

9.Йорговци

РЪЧНИ ХРАНИЛКИ

1.Скандалото – Церите

2.Мажилово

3.Козарева поляна

СОЛИЩА

Има на всички хранилки , освен това има и

  • Кръвена лъка
  • Айтовица
  • Стоевци
Цветан Петров-председател на ЛРД с.Велчево

Цветан Петров е преизбран за председател на дружинката. По този повод се срещнах с него

Събрахме се  в техния клуб  –  с Велчево. Няма как да не  разбереш, че си в сърцето на ловджийстовто. Още от вратата те посреща знамето и една голяма табела със съвети. По стените много трофеи. Има и една голяма секция, която трудно е побрала всички купи,  награди, грамоти. Няма как да  останеш безразличен.

Един огромен мъж ме посреща с една голяма усмивка.  И започнахме един непринуден разговор. Към нас се включиха и бивши председатели на дружинката- Стефан Колев(1969-1989)  и Иван Йонков(1989-2012). От дума на дума, от спомен на спомен ..

Ще започна отдалеч. Велчевската дружинка е винаги била първа(почти). Първата в България със свой собствен клуб. През 1997 година помещението  е  било местна кръчма.

Иван Йонков
бивш предсдател
1989 -2012

Но башкръчмарят (Иван Йонков) се оказал и баш ловец, и председател на дружинката. Преотстъпва заведението си на колегите- ловци .  Да има  къде да отсядат, да пийнат кафе или чай(това е безплатно). Да си поговорят за ловджийскте дела, да разпределят задачите. Да се повеселят. И така до ден днешен. Освен Стефан Колев и Иван Йонков, председатели на дружинката са били Беньо Маринов, Иван Колев, Наско Славчев.

Ловците  от Велчевската дружинка имат своя транжорна – мястото където се разфасова отстреляното животно. Всеки ловец си има свое корито. Месото се разпределя по равно.

Тези мъже са много задружни . Всеки знае задълженията си и ги изпълнява акуратно. И това е една от причините да имат успехи,

Може също да се отбележи,че тази дружинка е една от многото в Троянският клон, които  толкова много се грижат за природата и животните.

Пожелаваме им още успехи във всяко начинание!

А вие, уважаеми читатели, очаквайте продължение ! Как се захранват  животните, как се пази природата..Във втората част на публикацията. И много снимки!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button