МВР ще купува автомобили от Ловешкият завод

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията „Българска автомобилна индустрия“ за над 30 млн. лв., става ясно от обявената през март обществена поръчка.

Ловешката фирмата е изместила гиганти като „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“, които внасят „Нисан“, „Тойота Тиксим“, както и „Киа Моторс България“ също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията. Според МВР „Мото Пфое“ например са направили грешно изчисление в цената си. Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан, съобщава Сега.бг.

В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. „Това допринася за намаляване на себестойността на предлаганите автомобили“, пише в документите. Единична цена не е посочена, но сметката показва, че МВР ще похарчи средно по 100 000 лв. на кола. Единствената кола, която се сглобява в България, е „Грейт уол“ .

Наскоро „Литекс Моторс“, която сглобяваше у нас колите от марката „Грейт уол“ близо до Ловеч, подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Едноличен собственик на капитала на „Българска автомобилна индустрия“ е Андон Димитров, сочи справка в АПИС.

До средата на 2015 г. той е бил в управата на „Литекс Моторс“. Преди това е управлявал и дружествата „Литекс Комерс“ и „Литекс Пропърти“. Член е и на управата на футболния клуб ЦСКА-София. Самата компания е регистрирана през март 2012 г., като тогава се казва „Литекс-Бус“.

В средата на 2015 г. вече е „Ловеч-Моторс“, а от февруари тази година се сдобива с актуалното си име – „Българска автомобилна индустрия“.

Стойността на поръчката е над 29 млн. лв. без ДДС., като търгът е прекратен по втората позиция – за доставка на мобилни технически работилници, с които да се поддържат новите автомобили. За поддръжката вероятно ще се обяви следващ търг

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button