НЕПОКАЗВАНИ ТВОРБИ НА ТРОЯНСКИ ХУДОЖНИЦИ ЩЕ БЪДАТ ИЗЛОЖЕНИ В АРТ ГАЛЕРИЯ“СЕРЯКОВА КЪЩА“

Както всяка година в навечерието на големия християнски празник Великден, Дружеството на троянските художници се представя със своя изложба в галерия „Серякова къща”.

Изложбата ежегодно се открива точно на Велики четвъртък (13-ти април от 18.00 часа) и в нея се представят най-новите непоказвани творби на троянските художници.

Тази година събитието ще се открие на фона на концертно изпълнение на класическото дуо Иван Кръстев – цигулка и Теодор Сирманов – пиано.

Иван Кръстев е цигулар в оркестъра на Националната опера и балет. Започва да свири на 4-годишна възраст. Завършил е Средното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и Музикалната академия „Панчо Владигеров“ при проф. Гинка Гичкова. Първите му участия в оркестър са в Нов симфоничен оркестър под диригенството на Росен Миланов. Има специализация по камерна музика в Германия при проф. Питър Бук. Завършил е майсторски клас по интерпретация на произведенията на Моцарт при проф. Коля Лесинг, също в Германия. Включва се в Младежкия оркестър в Магдебург Junge Europa Philharmonie с главен диригент Рейнхард Зеехафер. След завръщането си в България  е  член  на  оркестър  „Симфониета“ – София и оркестъра на Класик FM. Във Франция взема специализация по камерна и барокова музика при маестро Рени Гусо. Включвал се е в благотворителни каузи за популяризирането на класическата музика сред младите хора в България. Издателство „Анго Бой“ тиражира негова книга с любовна поезия.

Теодор Сирманов започва заниманията си по пиано на 4-годишна възраст под ръководството на известната учителка Лидия Кутева. Завършва музикалното си образование в Марсилия – Франция с първа награда в областите пиано, камерна музика, солфеж и хорово дирижиране. С постановка в гр. Нантер на операта „Порочна изповед“ от съвременния френски композитор Бернард Кавана започва дейността на Сирманов като оркестров диригент. Той участва в майсторски класове по пиано при Еужен Инджик и по оркестрово дирижиране – при Лоран Вейланкорт. През 2000 г. е главен диригент на „Orchestra da camera“ в Марсилия. От 2002 г. е втори диригент на „Bouches-du-Rhone“ – детският хор на Южна Франция. Междувременно работи и като пианист с хора на диригента Жан Хейтинг и неговата професионална вокална формация „AdFontesCanticorum“. През 2004 и 2005 г. е асистент на диригента Иван Ангелов за оперите от Пучини „Бохеми“ и „Тоска“ в театъра на Марсилия и за „Манон Леско“ в операта в Тулон. През 2006 г. Теодор Сирманов дирижира камерният оркестър „Солистите на Неапол“. През същата година е главен диригент на дамския камерен оркестър „Овертюра“. През 2007 г. се дипломира в специалността „Хорово дирижиране“, а две години по-късно „Оркестрово дирижиране“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София.

Изложбата ще продължи до 14-ти май и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Троян.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button