Силвия Дацин – член на ТСО на слепите Троян ще участва в проект

Силвия Дацин  ще участва в разработването на говорещ уред за разпознаване на банкноти

През м.март 2017 година TOM Bulgariq  обяви конкурс „ПРОМЕНИ СВЕТА ЗА 72 ЧАСА“.  Това е конкурс за създаване на прототипи за  улесняване на хората със специални нужди. Първо издание . Ще участват 6 отбора.

Силвия Дацин (наша стара познайница) подаде заявка. Нейното предизвикателство бе одобрено и ще вземе участие в тридневния маратон за изобретения на технически помощни средства в ТОМ България, който ще се състои от 20-ти до 23-ти април в София.

Какво е нейното предизвикателство?

Тя предложи да се създаде прототип на уред за разпознаване на банкноти – така необходим на незрящите хора.  От 20 проекта(различни-свързани с нуждите на хората със специални нужди) , бяха одобрени само 6, между които и на незращата орешаченка .
Предварителното събитие се проведе в началото на месец март. Тогава Силвия имаше възможност да се запознае с отбора, с който заедно ще търсят технологично решение на поставения от нея проблем. Тя, заедно с още една незряща млада дама и специалисти от Техническите университети в София и Варна ще дадат всичко от себе си да създадат прототип на уред за разпознаване на банкноти – така необходим на незрящите хора.
Останалите 5 предизвикателства са в помощ на глухите (1) и на хората с двигателни увреждания (4).

От 20-23 април т.г ще се проведе същинската част на проекта.Събитието ще се проведе в София в -УАСГ

Финансирането на проектите  е от дарители, а  Силивия и другите,  дали идеи, поемат разходите си сами.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button