„София Филм Фест“ гостува в Ловеч

За първи път известният голям кинофестивал „София Филм Фест“ гостува в Ловеч със своя програма.

Начало е на 28 април, като до 4 май ще бъдат представени седем забележителни заглавия като „Райна Андрей Кончаловски, Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки, „Пеле: раждането на една легенда” на Джеф и Майкъл Цимбалист и „Аз, Даниел Блейк“ на Кенет Лоуч.

Откриването на сегашната програма ще стане с  впечатляващата копродукция „Белгийският крал”, а за финал е предвиден българският филм „Безбог”, където главната роля се изпълнява от нашата землячка Ирена Иванова (Рене Карабаш). Филмът е получил Голямата награда „София – град на киното в Международния конкурс на 21-вия София Филм Фест.

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Кино „Космос” – Ловеч, в партньорство с Община Ловеч и с подкрепата на Националния Филмов Център, веригата киносалони Europa Cinemas, както и спонсорите на инициативата „София Филм Фест на път” – ЛИДЛ и Обединена Българска Банка.

Филмовият празник ще се проведен в салона на кино „Космос“, което отвори врати точно преди една година в дом „Преслав“ в Ловеч. Празнуването на първия рожден ден на 28 април ще стане заедно с всички киномани, които очакват с нетърпение най-интригуващите фестивални заглавия от „София Филм Фест”!

Има още една паметна дата – точно преди 10 години „София Филм Фест“ проведе в Ловеч паметната прожекция на филма „А днес накъде?” на Рангел Вълчанов. Това стана в присъствието на легендарния ни режисьор и почти целия актьорски състав, между които и Чочо Попйорданов.

 

Програмата стартира на 28 април (петък) в 19,00 часа с филма, с който беше открит 21-вия София Филм Фест през март –Белгийският крал” („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016). Творбата ще бъде представена от директора на София Филм Фест и един от българските копродуцентиСтефан Китанов, както и от български актриси-певици, които участват във филма. Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „ Белгийският крал“ беше в програматаХоризонти” на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е участвал с успех и вече е поканен в програмите на почти 30 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам и Гьотеборг.

 

Следват кратки анотации на седемте филма:

 

 „Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите… Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите…” ( cineuropa.org)

 

Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране на „Белгийският крал” е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

 

*

В съботния ден29 април, програмата продължава отново от 19.00 часа с РАЙ(Русия-Германия, 2016) на Андрей Кончаловски. Световната премиера на филма беше на 73-ия фестивал във Венеция. Наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за „Рай” и Амат Ескаланте за неговия филм „The Untamed”. „РАЙ”разказва завладяваща история за съдбите на трима души – Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Ролите са разпределени между Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др.

 

„В историята има много големи трагедии, повечето от които се загнездват в паметта ни като древни грехове, които не биха могли да се повторят в наши дни. Един от най-ужасяващите моменти в историята на нашето поколение е издигането на власт на нацистката партия в Германия и избиването на милиони хора, които не се вписваха в идеала на нацистите за „перфектния” немски „рай”. Тази варварска жестокост извади на показ най-голямото зло, което се таи в дълбините на човечеството, и макар онази война да е част от миналото, подобни радикални и ужасяващи реалности се случват и днес, застрашават живота на хора в различни държави и сигурността в целия свят… „Рай” е образ-разсъждение върху историята на ХХ век, изпълнена с големи илюзии, погребани в руини; върху опасността от омразата, която властва между хората и отчаяната необходимост от любов, която човечеството трябва да използва в битката си с повсеместното зло…”Андрей Кончаловски

 

*

Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „ЛУДЕТИНИ” („Like Crazy”, Италия-Франция, 2016) среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги… Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм със сигурност ще завладее сърцата и на киноманите в България, благодарение на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти. Начален час на прожекцията в Ловеч – 19,00, на 30 април (неделя).

 

*

Започваме новата седмица с най-новата творба на финландския майстор Аки Каурисмаки ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА(„The Other Side of Hope”, Финландия, 2017) – прожекцията е на 1 май (понеделник) с начален час 19,00. Премиерата на филма беше в програмата на Берлинале преди два месеца, а в разказа са преплетени две истории. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех. Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който продава вратовръзки и мъжки ризи. След като зарязва търговията и се посвещава на залозите, той успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки. Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага с подслон и работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

 

*

Кен Лоуч отново беше удостоен с престижната „Златна палма” в Кан – десет години след „Вятърът в ечемичените ниви”. „АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК („I, Daniel Blake”, Великобритания-Франция-Белгия, 2016) ще бъде представен пред публиката в Ловеч въввторник (2 май), от 19,00 часа. Филмът има в актива си още десетки награди от различни филмови форуми и предава историята на един възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията. Създаден с хумор, топлина и отчаяние, филмът е безкомпромисен – пленява с естествената простота на разказа, близка до минимилизъм, запазена марка за филмите на Кен Лоуч и неговото социално кино. Израз на загриженост към все по-обедняващите обикновени хора, историята се превърна в полемичен разказ за сблъсъка със системата на един обикновен човек – Даниел Блейк (в ролята Дейв Джоунс). Сред абсурдната джунгла от сиви офиси и досадни чиновнци, осигуряващи помощи за безработни и хора в неравностойно положение, Даниел се сприятелява с Кейти (Хейли Скуайърс), самотна майка на две деца в подобна ситуация. Двамата решават, че е по-честно да не се играе по правилата на бюрократичния свят и да не бъдат фалшиви…

 

*

В програмата е включена една биографична творба, посветена на може би най-известния футболист на всички времена – „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016). Прожекцията на филма на Джеф и Майкъл Цимбалист започва в 19,00 часа, в сряда, 3 май. От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младият футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда” е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на младите хора да се запознаят с най-великия футболист за всички времена.

 

*

Преди по-малко от месец БЕЗБОГ(„Godless”, България-Дания-Франция, 2016) получи Голямата награда „София – град на киното” в Международния конкурс, както и с Наградата за най-добър български игрален филм, определена от международно жури на 21-вия София Филм Фест. Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза” филм на Ралица Петрова е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”. Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

 

„Светът – или поне българският свят – се дави в депресия, корупция и мизантропия.  Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм „Безбог” на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило”, пише „Варайъти”. Филмът ще бъде представен в ЛОВЕЧ от актрисата, която изпълнява главната роля във филма – Ирена Иванова!

Не пропускайте срещата с нея на 4 май, четвъртък – начало на прожекцията 19,00!

 

*

„София Филм Фест в ЛОВЕЧ” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

Очакваме Ви на Кино в КИНО „КОСМОС” – Ловеч!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button