Станимир Беломъжев ще представи страната ни за първи път на Европейското първенство през юли и на Световното първенство през август по колоориентиране

На пресконференция послучай  първото място на Станимир Беломъжев в ежемесечната анкета на журналистите, баща му и треньор сподели :

„Качествената подоготовка като цяло на толкова класен състезател като Беломъжев излиза не по-малко от 65-70 хил. лв.“, обясни Беломъжев-старши.

Средствата не достигат, понякога вземат назаем и ги връщат, след като федерацията получи поредната скромна порция от одобрения й бюджет.

Треньорът е признателен на елитната марка “Саломон”, която подарява ски на Станимир и така около 30 000 лв. на сезон са спестени. От други фирми си доставят на преференциални цени щеките и ваксите.

„От 2 до 4 лагера на Белмекен, всеки по 17-23 дни, плюс 2 лагера на глетчери и 60 дни на сняг е задължително да се предвиди за сезона“, каза още Иван Беломъжев.

Наставникът информира, че с участието си в 2 старта и натрупани по 55 точки в ски бягането, Станимир реално се приближава към олимпийска квота за 2018 г.

Ако в още 2-3 състезания през ноември и декември постигне такъв резултат, квотата ще е факт. Иван Беломъжев очаква БФ Ски да прояви интерес и да подаде ръка, но това предстои да се изясни. Той е разговарял с отговорника по ски бягане в централата Даниела Машова.

„Ако Станимир влезе в олимпийския отбор на България, ще трябва да направя двупиков състезателен план за сезона“, сподели Иван Беломъжев. Европейското първенство и стартовете за Световната купа по ски ориентиране са приоритет за световния шампион, призна самият той.

https://insport.bg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button