Априлци празнува

Програмата започна с празничната света литургия в манастир „Св. Троица“, отслужена от свещеници начело с Ловчанския митрополит Гавриил и Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

В този ден се почитат новоселските мъченици, избити при потушаване на Новоселското въстание през 1876 година. Както е известно, Новоселската република е просъществувала само девет дни и е най-крупната изява на въстанието в Северна България.

По-рано се проведе литийно шествие от манастира до центъра на града, където кметът на Априлци Младен Пелов изнесе реч. Той изтъкна, че не са важни провалите в една история, а народните изправяния и победи.

Митрополит Гавриил извърши молебен и произнесе проповед пред множеството, като припомни какво точно се е случило в манастира преди 141 години. Сред загиналите по време на клането на 9 май 1876 г. са свещениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Калиста и Катерина, както и мирянката Сусана Чорбаджиева. Четири монахини са успели да се скрият и да разкажат за случилото се.

Жертвите са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011г. с решение на Светия синод.

Гости на Празника бе и кмета на Ловеч, г-жа Маринова , която поздрави жителите на града

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button