В нощта на музеите в Троян ни очакват изненади

В Музея на занаятите от 17.00 до 18.00 часа посетителите ще могат да разгледат ателиетата по керамика, декорация, боядисване на вълна с естествени материали, съобщават от културната институция.

Откриване на изложбата „Орнаментирани плъсти и килими от Видинско“. Гостува Регионален исторически музеи – Видин.
Видинските орнаментирани плъстени килими са малки по размер с правоъгълна или квадратна форма. Те се изработват предимно в естествените цветове на вълната, но се срещат и червено, розово, оранжево. Плъстите в колекцията на РИМ – Видин са предимно от селата Покрайна, Неговановци, Сланотрън и Кутово.  Ще видим  „на живо“ технологията на тяхното изработване.
 „Близо до природата“, ще бъде открита от 19.30 часа в троянската галерия „Серякова къща“. Гостува Домът на хумора и сатирата в Габрово. Ще бъдат показани картини на известни български художници като Златьо Бояджиев, Стоян Венев, Цвятко Дочев, Любен Зидаров, Наум Хаджимладенов и други.
Джаз концерт на Лили Илиева – вокал, Димитър Льолев – саксофон и Александър Логозаров – китара.
В 21 часа, ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Троян ще представят в Музея на занаятите спектакъла „В търсене на истината за светлината“ – образователна драма.
За посетителите на всички събития в нощта на музеите е предвидена кулинарна изненада в кафене „Иван Хаджийски“ .
Троянската музейна нощ ще се осъществи с финансовата подкрепа на Община Троян, а музейните обекти ще работят до полунощ.
/МХ/

Свързани статии

Back to top button