Троянските социалисти отбелязаха Деня на труда

Социалистите в Троян   отбелязаха  Деня на труда – 1 май и работническата солидарност тържествено на  централния площад  в близост до  паметника на манифестантите.

Те поднесоха цветя пред монумента.  Присъстваха д-р Валя Александрова-народен представител в 44-то Народно събрание, г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян и член на НС на БСП, председателят на общинската организация -Росен Веселинов. Тържеството уважиха и общинските съветници -инж.Владимир Хаджийски, Камен Спасовски, ветераните от втората световна война и граждани. Слово прочете Христина Петрова – член на общинското ръководство

Ученикът от  НУ’Св. св.Кирил и Методий“,Стелян Стоянов изпълни стихотворението“Аз съм българче“ Това бе поздрав за всички празнуващи.

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души. В България Денят на труда е сред официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. БКП  в Народна република България започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден.

Галерия от снимки

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button