Троянски ученици ще бъдат“ Журналисти в училище“

СУ“Васил Левски“  е сред одобрените за участие в инициативата “ Журналисти в училище“.

Кандидатурата на Цветлина Митева – преподавател по БЕЛ – и десетокласниците й е сред одобрените за тазгодишното издание на инициативата. В надпреварата участваха 49 училища от страната, спечелилите са 24.

„Журналисти в училище“ е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и има за цел да повиши медийната грамотност на ученици от горен курс на обучение, да стимулира сформирането на гражданска позиция сред подрастващите и да провокира интереса им към журналистическата професия.

Партньори в четвъртото издание инициативата са: OFFNews.bg, mediapool.bg, БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air и BIT.

Изборът на училищата, които ще бъдат включени , става на конкурсен принцип. Висока оценка получават само убедително представената мотивация и добре обоснован интерес от страна на преподавателя и учениците му.

Десетокласниците  имат амбиция и желание да се запознаят с журналистиката като професия,с работата на журналистите в обществото като важна част от социалния обмен на факти, идеи и мнения. Искат да научат кои са етичните и професионални принципи,от които трябва да се води журналистът; да си отговорят на въпросите за свободата и независимостта на журналистиката,за условията за висок стандарт,качество и професионализъм в нея; да се запознаят с видовете журналистика, с различните журналистически жанрове.

Тези и други въпроси те ще зададат в началото на юни на журналистката от БТВ Мария Савкова, която ще е техен гост.

Очаквайте снимки от събитието!

Цветлина Митева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button