Ден на отворените врати в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян обяви „седмица на отворените врати“ за безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза, съобщават от лечебното заведение.
Прегледите се извършват от днес /19 юни/ до 23 юни /петък/ в Приемно-консултативния кабинет на болницата от 8.00 до 14.30 часа всеки работен ден.
Целта на инициативата е да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията, да се повиши обществената информираност за заболяването“туберкулоза“, да се улесни достъпът до здравни услуги и да се популяризира здравословния начин на живот.

Инициативата е част от Националната програма по туберкулоза към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на дните на отворени врати в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще се предлага скрининг за риска от заболяването и консултация с лекар за всеки желаещ. На хората, за които има висок риск и съмнение за наличието на болестта ще се правят допълнителни прегледи и изследвания.

 

Инициативата за такива безплатни прегледи всяка година в България започва през 2009 г. От тогава до сега броят на консултираните за туберкулоза е 93 509, сред които са открити 1 039 болни и 3 650 души с латентна туберкулозна инфекция. При подобна акция през март тази година са анкетирани 3 392 и са диагностицирани 37 човека.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button