Проф. д-р Емилия Василева: Професията „учител“ е мисия

На 16 юни 2017 г., проф. д-р Емилия Василева, посети нашия град по покана на началните  учители от община Троян. Тя представи приложението на интерактивните методи и стратегии в обучението в начален етап. Всички учители от общината се стремят да са в крак със съвременните тенденции, да използват различни методи и стратегии, за да улеснят учениците в усвояването на учебния материал.

Професионалният път на проф. д-р Емилия Василева започва като учител в начално училище. Преминава последователно в различни сфери на образователното  пространство, за да натрупа опит и открие своето място като преподавател във Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Осем години е била Декан на Факултета по педагогика. Главен редактор е на списание „Педагогика“. С много любов и отдаденост отстоява хуманистичните идеи в образованието. В своята мисия на преподавател си сътрудничи с живия класик на педагогическото познание -грузинския педагог академик проф. д.п.н. Шалва Амонашвили. През 2005 година е избрана за член на Руската академия на образованието. През 2008 г. получава най-високото отличие на Софийския университет „Почетното звание св. Климент Охридски със синя лента“. 2005 г. създава Център „Хуманна педагогика“ и 10 години работи с изявени български учители, които преобразяват българското училище и променят детски съдби. Проф. д-р Емилия Василева вярва, че професията „учител“ е мисия.

  Вече дванадесет поредни години, Център “Хуманна педагогика“ организира Национални педагогически четения с постоянно мото: “Да запазим усмивката в училище“. Домакин на четенията тази година е гр. Ловеч. В периода 21-23 юни, учители от няколко троянски училища ще вземат участие във форума.

  Благодарим на проф. д-р Емилия Василева, че отдели време за тази ползотворна среща в нашия малък град

       

Емилия Пауникова, СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button