Троянски ученици доказаха, че са много добри във физиката, техниката и технологиите

Успешно представяне на ученици от троянските училища в „Национален Конкурс по наука, техника и технологии“

В Националния конкурс по наука, техника и технологии, който се проведе от 16 до 18  юни т.г. в с.Кранево, община Балчик, се изявиха ученици от троянските училища. Конкурсът се организира от Министерството на образованието  и науката и Националния дворец на децата. Блестящо се представиха учениците от школата по радиоелектроника в Троян с ръководител Радослав Стойчев. От възрастовата група IX – XII клас диплом получи Павел Минков от ПГМЕТ (Механоелектротехникум), класиран на второ място в направление „Електронни прибори, устройства и комуникационни средства“. Във възрастова група V – VIII клас дипломи получиха Преслав Колев от НУ „Христо Ботев“, класиран на първо място в направление „Физика и астрономия“ и трето място в модул „Конструиране“. Томислав Димитров от НУ „Христо Ботев“ бе класиран на първо място в направление „Физика и астрономия“ и на трето място в модул „Природни науки“. Двете момчета получиха диплом за отборно класиране – трето място.

От школата по астрономия към СУ „Васил Левски“ град Троян с ръководител Надка Данкова отлично се представиха Кирил Стоянов и Християн Георгиев от възрастова група IX – XII клас. Двете момчета бяха класирани на първо място на конкурса в направление „Физика и астрономия“.  Кирил представи научен доклад „Опит за изследване на слънчевата активност“ и прототип на робот. Той, заедно с Християн, представи програмен продукт за оценка знанията на учениците на тема „Слънце“. Представителите на школата по астрономия организираха демонстрационно наблюдение на небесните обекти: Сатурн, Юпитер и Галилеевите спътници; двойната звезда Алкор и Мицар от съзвездието Голяма Мечка, както и някои зодиакални съзвездия.

Участието на двете школи в конкурса стана възможно благодарение на спонсорите: Община Троян; Марин Радевски и Минко Колчевски от фирма „Калинел“  – те дариха средства и техника за работата на двете школи; Валентин Бечев от фирма „ТрансСофт“; Антон Димитров от „Лес Груп Троян ООД“. За организацията на участието в Националния конкурс по наука, техника и технологии съдействие оказаха: СУ „Васил Левски“; ПГМЕТ (Механоелектротехникум),Център за подкрепа и личностно развитие, Венелин Стайковски от ЖП гара Троян. Подкрепа  оказаха и родителите на най-малките участници Преслав и Томислав – Антон Димитров и Павлинка Петрова, които придружиха децата си и помогнаха в организационната дейност.

НАДКА ДАНКОВА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button