ВГ“Планински звуци“от село Бели Осъм(Троянско)празнува юбилей – галерия и и видео

На 05.07.2017 залата на община Троян бе огласена от ангелски гласове –това бяха изпълнителите от вокална група „Планински звуци“ при Народно читалище „Изгрев – 1926“, с. Бели Осъм. Групата е наследник на камерния народен хор от средата на миналия век, а празникът беше посветен на 30-годишнината от нейното създаване.

Концертът бе от две части, в които чухме емблематични за групата песни:„Песен за Троян“,„Конче“, „Вечеряй, Радо“и много други. Всяка песен е със свой облик и звучене, но във всички изпълнения се чуват професионалните аранжименти на маестро Валентин Манджуков. Гостите аплодираха възторжено изпълненията на групата и нейните солисти – Валентин Йорданов (гост), Минка Донкова и Николина Баровска.

Групата е създадена през 1987 година и изпълнява десетки песни от различни жанрове. Участвала е в много фестивали, конкурси и надпявания и в читалището в селото можете да видите техните грамоти, купи, медали – признание за певческо умение, музикален стил и творчески амбиции.

„Планински звуци“ има три участия в„Еврофолк“(Велико Търново).  Пели са на сцената на най-голямото читалище в София – „Славянска беседа“. С призове са се връщали от Международния фолклорен фестивал в с.Дорково (община Ракитово), Международния фолклорен фестивал „Странджа моя, люлчина“ (община Царево). Печелили са сърцата на публиката по време на народните събори в Рожен;фолклорния фестивал „Жива вода“(с. Каран Върбовка, общ. Две могили), „Песни и танци от слънчева Добруджа“(с.Дебрене, Добричко). Последната им изява евКазанлък, където се проведе Петият национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Международният съвет на фолклорните ансамбли под егидата на ЮНЕСКО.

По време на традиционния „Фестивал на сливата“ троянци слушат химна на града в изпълнение на групата Вокална група „Планински звуци“,заедно с Общинския духов оркестър имажоретки.

Певиците и жителите на Бели Осъм са герои и на 30-минутен филм, заснет от БНТ за обичая„Ялова сватба“.

Настоятелството на читалище „Изгрев – 1926“ изрази своята благодарност към спонсорите:община Троян, семейство Пенка и Дако Дакови от с.Терзийско, Бисер Бончевски, Ива Петрова и др.

Донка Банковска, секретар на читалището и певица, обеща от името на цялата група да бъдат винаги мярка за добра работа и висок професионализъм.

Бяха поднесени поздравления от името на кмета на община Троян;кметство с.Бели Осъм,Културен клуб на пенсионера;НЧ „Наука – 1870“ – Троян.

А ние, екипът на сайта Троян Експрес, пожелаваме още много творчески успехи по родните и международни сцени!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button