Защо българските шофьори не спазват знаците?

Днес бях шокирана,че  за 24 часа са хванати да шофират в нетрезво състояние 7 човека само от област Ловеч. Като рекордът е  2.49 промила.

Уж новите закони бяха жестоки. Големи наказания и т.н. Нарушенията  продължават. Аз не съм сигурна, когато вървя по улицата дали някой автомобил няма да реши да паркира на тротоара   или да се отклони и да мине през някой пешеходец

Аз се чудя, Вие се чудите, всички се чудят. Как така става! Проверки, закони, солени глоби, камери, а българите се самоубиват по пътищата.

Мислех много. Но пътувайки по родните пътища и обикаляйки по  градовете забелязах, че повечето българи не спазват знаци. Ама има и защо да не ги спазват. Давам веднага пример

В едно  градче асфалтирват уличните платна. И както е редно се слага знак, който да предупреждава. За ограничение на скоростта. Много добре. Но ремонтът е свършил. Шосето идеално за скоростна отсечка. Но знаците си стоят.  Въпросът е дали някой ги спазва.

Вижте видеото.

Това ми напомня деня преди да се пусне официално Камен мост в Троян. Уж има знак“ Забранено минаването“, но кой ти гледа. Всеки се радва, че е отворен моста и давай. Никой не гледа знаци! Защо? Защото знаците, които предупреждават за ремонт не са махнати, въпреки че няма работници, няма машини. Просто са забравени.

Или знак – само надясно.Така  е сложен, че ако трябва да го спазиш ще се озовеш пред жилищен блок и край на улица.

Или знак за  ограничение на скоростта-скрит за храсти. Много ми е интересно как

да  го видиш.

Ако трябва да изброявам още примери – няма да спра да пиша  24 часа.

Ние искаме да спазват законите по пътищата. Няма как да стане! Щом знаците се слагат ей така и шофьорите ще карат ей така.

Има проблемни пътища, за които трябва да се сложат знаци – внимание неравности или лош път. Но там няма. И човек непознаващ пътя ще си изпотроши колата.

Да не започваме темата и за културата на пешеходците. Тя е необятна. По-добре не я захващам.

Уважаеми читатели, за съжаление законите са ни написани така, че да се нарушават! Няма на кого да се сърдим и чудим!

Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button