Ловчанският митрополит Гавриил получи поздравителен адрес за рождения си ден от кмета на Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил получи днес поздравителен адрес от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по повод неговия личен празник – рожден ден.
„Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве, дълголетие и успехи! Вашата дейност, сили и енергия, вяра и пример оставят дълбока и значима следа в обществения живот както в нашата митрополия, така и в цялата страна“, се казва в посланието. Припомня се и заслугата на владиката за построяването на прекрасния нов катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.
Митрополит Гавриил е роден на 16. 07. 1950 г. в София със светското име Цветан Методиев Динев. На 27. 12. 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит. От септември 1986 г. архимандрит Гавриил вече е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г.
След завръщането си в България от 1991 до 1998 г. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя. На 28. 01. 2001 г. е канонически утвърден за Ловчански митрополит. От 26 март 2015 г. митрополит Гавриил е почетен гражданин на Ловеч.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button