Оранжев код за десет области в Западна и Централна България

Очакваните обилни валежи и гръмотевични бури са причина  метеоролозите за днес да обявят оранжев код за десет области в Западна и Централна България. Не са изключени и градушки.

Втората степен от тристепенната скала за предупреждения е в сила за областите София град, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово и Смолян. Жълтият код е за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Максималните температури днес се очаква да бъдат между 17 и 22°, на места в Югоизточна България до 27-28°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат и отново на много места ще са значителни.

В понеделник валежите ще продължат, но ще отслабнат и ще са на по-малко места; повече по количество ще са в Южна България. В източната половина от страната ще бъде доста ветровито. Във вторник от северозапад ще започне разкъсване и намаление на облачността. В югоизточните райони все още през по-голямата част от деня ще преобладава облачно време и на места ще превалява. Вятърът и в Източна България ще отслабне, ще започне и повишение на температурите. В сряда времето ще е слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, без валежи. Температурите ще се повишат още.

НИМХ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button