Петровден в село Бели Осъм(Троян)

Жителите на с.Бели Осъм днес за пръв път се събраха да отпразнуват заедно Петровден.  Той е по инициатива на кметството и в съдружие с читалище“Изрев“ се превърна в много хубав празник.  Бяха се събрали много хора. Домакините са приготвили  Бял мъж, традиционното петровско печено пиле, сланинка. Похапнаха   баница и други домашно приготвени лакомства.

Кметът на с.Бели Осъм приветства с „Добре дошли“ и разказа легендите за Петровден и защо вкусното ястие  се нарича“Бял мъж“.

Легенда за произхода на ястието е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето. Според легендата, когато жътварите го наредили на трапезата си, за да нагостят Свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце. В народните представи тогава е най-топлото време на годината и петровското слънце може да размекне даже камъка. 
Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден. Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.

За приготвянето му са необходими:
– Бяло, прясно сирене (овче или краве) около 1 кг.
– Бучка масло или 200 гр. прясно мляко
– 200 гр. бяло брашно
– Сол на вкус (прясното сирене е безсолно)

Приготвяне:
В сгорещен съд се разтопява маслото или се кипва прясното мляко. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност. Добавя се помалко брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието, до степен да се отлепя от стените на съда. След изстиване ястието допълнително се сгъстява.
Полученият „Бял мъж“ се яде с хляб или с петмез и мед.

Секретарката на читалището Донка Банковска също поздрави празнуващите.

Солистката на “ Планински звуци“ Минка Пеневска  веселеше уважилите тържеството многобройните гости и жители

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button