Троянската света обител получи дарение от Чл.кор. проф. д.изк.н. Аксиния Джурова и нейните колеги от  центъра “Проф. Иван Дуйчев”

Чл.кор. проф. д.изк.н. Аксиния Джурова и нейните колеги от  центъра “Проф. Иван Дуйчев” реставрираха  32 ценни ръкописа от началото на  XVIII   век до края на 1902 г., съхранявани в манастира.

Директорът на  центъра,г-ца Джурова обяви по време на връчване на дарението, че  тяхното съдържание е дигитализирано и вече е част от виртуалната памет на славянското наследство.

„Така ръкописите –образци на българското възраждане вече  са  достъпни в интернет и са част от така наречената „Зографска” стая в СУ”Климент Охридски”, където във виртуална библиотека са събрани  и дигитализирани различни славянски  ръкописи, съхранявани в български библиотеки и манастири.“

Сръбският художник-график Велко Михайлович дари на епископ Сионий и на манастира  рисунка на стенопис „Богородица Триуручица”.

Гоститеразгледаха   и   напълно обновената манастирска библиотека, наречена „Книгохранилница”, в която се съхраняват над 4 000 издания, голяма част от които са безценни.

източник –  БТА Ирена Данаилова

фотограф – Ирена Данаилова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button